Теодор Тутеков от ШК „Асеневци“ е осми в ЕС по шахмат

0

 

Теодор Тутеков представяше България на първенството на Европейския съюз, което се проведе в периода 4-12 август в Мюрек, Австрия. Младият рицар на ШК „Асеневци” извоюва 8-мо място за България, което за рамките на такъв престижен форум е успех за малкия ни шахматист и за страната ни. Първенствата бяха разделени по възрастови групи. Теди игра в категорията до 10 години. Изиграха се общо 9 партии класически шах на контрола 90 минути + 30 секунди на ход, от които българският представител събра 5.5, с което еднолично зае осмата позиция.

Конкуренцията бе огромна тъй като всяка държава бе изпратила най-добрите си състезатели. Теодор Тутеков е двукратен шампион на България за тази година и като такъв бе излъчен чрез квота от БФШ 1928 да бъде неин представител в Мюрек.

„Шахматният елит на Европейския съюз бе събран в Австрия. Теди бе там,  бори се достойно и представи България много добре. Като негов личен треньор не мога да не бъда критична и да не споделя, че Теодор може много повече. Съвсем отговорно заявявам, че малкият ми възпитаник имаше силите да стане дори шампион. Теди работи много, знае много и има огромно желание и любов към шахмата. Боец е. Последното доказа и след двете нещастни загуби. Това, което му липсва, е още малко опит и да заздрави психиката си. За пръв път участваме на Европейско първенство, а в допълнение на това се наложи Теди да замине самичък. Много бяха трудни условията, за да си позволим с него да отида и аз. Обаче Теди за пореден път доказа, че може. Подготвяхме се за партиите всеки ден и обсъждахме грешките от предишните. Всичко се предаваше по интернет, а днешните технологии ни позволиха да имаме добра комуникация и от чисто шахматна гледна точка нямахме проблем с това да се свържем. Липсата на треньор обаче, който да бъде физически до своя състезател, винаги е осезаема. Знам го от личен опит, виждам го и при Теди. Различно е, когато сме заедно. Но в крайна сметка такива бяха условията, ние, смятам, че се представихме достойно. Разбира се, догодина ще гоним медалите!”, споделя личният треньор на Теодор международната майсторка за жени Цвета Галунова.

Следващият турнир, който предстои на Теодор е международният открит опен в Приморско през септември, където малкият български талант ще се бори със силни и вече доказани играчи. Според неговите треньори трябва да се играе с възможно по-силни съперници, за да се черпи от изворите на най-добрите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *