Велико Търново кани на Международното изложение „Културен туризъм“ през септември

0

 

 

Велико Търново се подготвя за 17-тото издание на Международното изложение „Културен туризъм“. От 23 до 25 септември Старата столица ще е домакин на най-авторитетната платформа за иновативно представяне на популярни забележителности, нови атракции и услуги за посетителите, на издания за култура и туризъм, на фестивали и празници, които разкриват самобитното очарование на регионите.

Експозиционната част ще бъде разположена в пространствата на комплекса Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старопрестолния град. Общини, туроператори и хотели ще имат възможност да представят своите нови програми, с които популяризират местния, регионалния и националния туристически продукт.

Акцент в конферентната програма ще бъде дискусия на тема „Насърчаване на инвестициите и иновациите в туризма чрез развитие на партньорства“, организирана съвместно с Министерството на туризма. През новия програмен период публичните инвестиции в секторите туризъм, култура и спорт ще бъдат реализирани в задължителен партньорски формат между администрация, бизнес, граждански сектор и научни структури. Планираните проекти трябва да обхващат териториално повече от една община и да бъдат реализирани с ясна бизнес ориентация към генериране на приходи и ефективно менажиране. Всички тези елементи са нови както за представителите на публичния сектор, така и за бизнеса и гражданските организации. Целта на конференцията е да помогне за по-доброто информиране на всички заинтересовани страни, а също и за идентифициране на най-рисковите моменти в процеса на подготовка, изпълнение и управление на бъдещите инвестиции.

В рамките на Международното изложение Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО  ще организира кръгла маса на тема „Живите наследства – опазване, съхранение и предаване на следващите поколения“. Форумът бележи две значими годишнини – 75 години от създаването на организацията за образование и култура към ООН – ЮНЕСКО и 65 години от членството на България в нея.

Традиционни съпътстващи събития са Национален конкурс „Чети и пътувай“ за публикации и събития, свързани с културния туризъм, както и Национален студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика.

За първи път тази година Международното изложение „Културен туризъм“ ще се състои през есента, паралелно с фестивала на изкуствата и творческите индустрии „Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите“. Всички събития ще протекат при спазване на действащите противоепидемични мерки.

Подробна информация може да бъде получена на телефони 0888 406640, 0887 659829, както и по email: office@culturaltourism.info

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *