Засилват контрола за спазване на COVID мерките в обществения транспорт

0

 

Контролът за спазването на противоепидемичните мерки в област Велико Търново продължава, като се разширява обхвата на проверяваните обекти.

За спазването на ограниченията, наложени заради засиленото разпространение на вируса, следят ОД МВР-Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните и Дирекция „Инспекция по труда“ – Велико Търново. Общинските щабове в десетте общини на областта също извършват проверки за спазване на мерките.

С оглед на постоянно завишаващият се брой на заразени министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с директорите на 28-те регионални здравни инспекции в страната, включително и с директора на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева актуалната епидемична обстановка. По области бяха представени данни за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19, разкритите легла за консервативно и интензивно лечение на лица с доказана коронавирусна инфекция, готовността на лечебните заведения за разкриване на допълнителни легла, както и обезпечеността на РЗИ и лечебните заведения с лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с COVID-19.

Изнесена беше информация за съвместните проверки, реализирани по реда на общата заповед на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и на земеделието, храните и горите. Интензивността на тези проверки ще продължи и през идните седмици, като фокус ще бъдат обектите, където рискът от разпространението на COVID-19 е най-голям, в това число бензиностанции, заведения за хранене и развлечение и т. н. Засилен ще бъде и контролът в обществения транспорт.

РЗИ-Велико Търново е в постоянна връзка с директорите на болници на територията на областта, следи се заетостта на леглата, отчита се и готовност за разкриване на още легла при необходимост.

Областният управител Георги Гугучков апелира всички да спазват стриктно правилата за дезинфекция, за физическа дистанция, както и за недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести, носене на защитна маска в закрити обществени места и на открити обществени места, на които има струпване на хора.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *