Гастарбайтери с коронавирус изпълниха болницата в Горна Оряховица. Отварят второ ковид отделение

0
В МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица отвориха второ ковид отделение, след като Отделението по инфекциозни болести изпълни капацитета си. В момента настанените болни с коронавирус са 45, като петима от тях са в реанимация. Болните са на най- различна възраст, но деца с положителни проби не са регистрирани досега, въпреки, че има ръст на малки пациенти с вирусни инфекции и пневмонии, коментира главната сестра на лечебното заведение Румянка Мусева.
С оглед нарастващите болни от коронавирус, персоналът е направил организация и графици за дежурства в отпускарския период.
„Има достатъчно персонал, още от миналата седмица, като разбрахме каква е тенденцията за увеличаване на ковид болните, се подготвихме, организирахме промяна в графиците, за да можем да попълним и да осигурим екипите, които ще работят в тези отделения и на този етап добре се справяме!“, посочва още Мусева.
Най- голям дял от хоспитализираните с коронавирус в стационара съставляват гастарбайтерите.
„Това са хора, които се прибират от чужбина за месец, на гости на близките си, сега е сезонът на техните сватби, кръщенета. При тези масови събирания не спазват никакви предпазни мерки и резултатът е – почти по цяло семейство болни!“, коментира още главната сестра на МБАЛ.
Друг тревожен факт е, че постъпват много неосигурени, включително и от българите живущи зад граница.
„Това, което се забелязва на този етап е, че повечето пациенти, които приемаме с коронавирус, са неосигурени и тяхното лечение остава за сметка на болницата. А лечението на неосигурените не се заплаща от Здравната каса, също и социалните отказват да го покрият. Това е много голямо финансово натоварване за болницата!“, посочва още главната сестра Румянка Мусева.
Другата тревожна тенденция е, че всички хоспитализирани пациенти в ковид отделенията са неваксинирани. Те постъпват в болницата без сертификат за ваксинация. За сравнение -при болни с други диагнози, които са ваксинирани и се лекуват в МБАЛ, тестовете за ковид са отрицателни.
Клиничната картина на болните от коронавирус не се различава особено от предходните вълни. Симптомите са като при пневмония- висока температура, отпадналост, кашлица, задух и др.
МБАЛ е обезпечена с медикаменти, предпазни средства, дезинфектанти. Не достигат бързите антигенни тестове, но е направена заявка за закупуването им

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *