Проф. Евгений Дайнов, преподавател в НБУ и политолог: „ИТН флиртуват и рискуват собствените им избиратели да разчетат поведението им като слабост. От това вече ще загубят!“

0

 

 

-Как ще диагностицираш българския политически живот? Като шизофрения, безпътица, кома, грешка на растежа…

-Диагнозата е ясна. Ако си представим, че сме историци, които след 20 години гледаме насам – диагнозата е следната:

българското общество реши най-сетне

да се откъсне от деветдесетте години

с мутрите, с насилието и с корупцията, с договорките зад фасадата на демокрацията. Реши да се махне от всичко това чрез действието Бойко Борисов да не е на власт. Това се получи, заявката е ясна. Само че въпросът е какво следва и българското общество не успява да реши този въпрос, защото сред онези, които то избра, за да приключат модела на деветдесетте години и да се влезе в XIX век, там има една партия, най-голямата – „Има такъв народ“, които са си чисти деветдесетари. Затова решавайки въпроса – да махнем олицетворението на 90-те години Бойко Борисов, не можем да решим да го заместим с нещо от XIX век, защото най-голямата от новите партии е също от 90-те години и отказва изобщо да води подобен разговор. Защото ИТН са убедени, че 90-те години са естественото човешко състояние в Европа, а то не е така.  Докато не разберат, че трябва да влязат в новия век с едни модерни отношения, а не задкулисни, не такива самовлюбени, не така ръмжащи и с не такава демонстрация на сила и егоцентризъм: „аз, аз, аз“.

В XIX век е „ние“, не е „аз!

-Какъв е профилът на ИТН? Това „новите варвари ли са“, или са по-скоро антисистемен играч. Наистина ли са толкова неопитни, или по-скоро имат концепция, която никой не може да разбере?

– Те концепция, че нямат  –  нямат, защото ако имаха, щяха да я предложат. Защо да са новите варвари – те са си същите варвари от средата на 90-те години. За жалост като гледам новите им попълнения вместо да се цивилизоват, те стават проводници на тяхното варварство. Вместо Слави Трифонов да заговори като човек, разбиращ от политика, партниращ и уважителен, става обратното – хора, които разбират от политика, оказвайки се в неговата партия започват да говорят като него – антиполитически.

-Какво бъдеще има тази партия? Те дойдоха, разбъркаха системата и по моему това е добре, защото системата не произвеждаше кой знае колко добро за общността, но след разбъркването не предлагат нищо…

– Те предлагат същото. Предлагат да си останем в 90-те години. Вариантите са два. Зависи каква част от българското общество иска да остане в 90-те години. Мисля, че обществото е разделено наполовина. Половината иска да влезе в 21 век, а другата половина – да остане в миналия. Докато това е така „Има такъв народ“ няма да последват съдбата на НДВС и да се разпаднат внезапно, макар че онези хора, които ги подкрепят реагират остро на сигнали за слабост. Ако поведението на ИТН бъде разчетено като поведение на слаби хора, там вече ще си загубят базата.

-Какво имаш предвид под „онези хора, които ги подкрепят“ – избирателя, или нещо друго?

-Избирателят. Аз не подозирам задкулисие тук. Мисля, че те сами си правят всичко, което им се случва. Избирателите, които ги подкрепят ще реагират лошо, когато техните кумири проявят слабост или се изложат.

-Аз не виждам как ИТН ще спечели 121 мандата мнозинство, но пък ни сервират трети поредни избори – каква им е целта, какво стои зад техните действия?

-Аз не мисля, че имат цел извън утвърждаване на собственото си величие, което трябва да замести Бойкоборисовото и в някаква далечна перспектива те си мислят, че ако станат най-великите, в крайна сметка всички ще гласуват за тях, което няма как да стане. Те рискуват и флиртуват с това да им се намали подкрепата и на следващите избори да останат втори зад ГЕРБ и съвсем малко преди „Демократична България“. Те рискуват да паднат от  трикракото столче, нищо че са най-влиятелната в момента в парламента партия.

-Защо им е това политическо самоубийство?

-Защото те не мислят по начина, по който аз и ти мислим. Те мислят с категориите на 90-те години: „Аз съм герой и народът ще тръгна след мен рано, или късно“.

-В този смисъл какво ще произведат трети парламентарни предсрочни избори през есента?

Горе-долу същото. Надявам се все пак около Слави Трифонов има разумни и опитни хора и се надявам при същите резултати те да успеят да променят манталитета в ИТН, така че да се сработи с останалите две коалиции, които са в 21 век и а направят това, което не направиха в този парламент – да излъчат правителство…

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *