Черни трюфели, които правят храната “небесна” и заради това познавачите ги наричат “кулинарни диаманти” и “черно злато”, могат да бъдат купени в центъра на Велико Търново. Те се предлагат на импровизиран щанд пред централната поща. Търговците – мъж и жена, обясняват, че са добити в района на Жеравна, а за това имат специално обучено куче. Цената е грам за лев. Сред изложените експонати има такива с внушителни размери от по около 40-50 грама.

Търговците обясняват, че освен кулинарно изкушение, трюфелите са и много полезни със своите вещества и помагат при различни болести. Те са определяни като мощен афродизиак, повишават жизнения тонус и самочувствие.

Със своя фин и елегантен аромат, трюфелите могат да се използват за подправяне на ястия с яйца, паста, картофено пюре, месо и други ястия и са използвани в най- изисканите ресторанти. Ароматът им се разгръща чудесно, ако ги добавите към топло ястие или сос. Черния трюфел се използва дори и в десертите – сладолед, яйчен крем и пудинг. И колкото по-семпли са останалите съставки, толкова по-добре ще изпъкне аромата на трюфела. Но в никакъв случай не го гответе, тъй като ще загуби свойствата, заради които е толкова ценен, съветват майсторите готвачи.
