Примата Красимира Стоянова: „Оперното изкуство извежда България на световните върхове, но е тотално неглижирано в страната ни“

0

Оперното изкуство извежда България на световните върхове, но политическият елит не забеляза това. Музиката, наред с туризма и спорта, ни правят забележими за света. Това заяви оперната прима Красимира Стоянова, която провежда своя първи майсторски клас във Велико Търново.

Невероятните ни природни дадености, археологическите находки, великите ни спортисти, които печелят най-високите титли, са посланиците ни зад граница. За съжаление, не само операта, но и като цяло музикалното изкуство е тотално неглижирано от управляващите, каза Стоянова.

13 млади оперни изпълнители от България и Северна Македония и 7 участници като слушатели са част от майсторския клас, който приключва с гала концерт тази вечер във великотърновския театър. Събитието е част от новия проект „Сцена на вековете, поглед към бъдещето“.

Различни ангажименти са попречили на млади дарования от престижни университети в Залцбург и Виена в Австрия, от Русия и Литва, да се включат в класа, но и така той е съставен от внушителен брой участници. Обикновено максимумът за обучаващи е седем – осем, посочи Красимира Стоянова. Та не скри възхищението си от всеки един от дарованията, които, по думите й, са надскочили сянката си и си тръгват много обогатени от Велико Търново.

Красимира Стоянова, която от години покорява световните сцени със своите изпълнения, не скри радостта си, че този клас е в родния й град Велико Търново и благодари на Дочка Михова, председател на сдружение „Силания“, по чиято инициатива се провежда той.

Примата, която днес е провела среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, посочи, че е много впечатлена от проектите на Общината за развитие на културата. Тя изрази надежда да бъдат осъществени идеите за изграждане на артистични комплекси, в които да се провеждат концерти на високо ниво.

„Сцена на вековете“ е един прекрасен фестивал, в който бих участвала с удоволствие, добави великотърновката, която си спомня първите исторически опери, поставяни на Царевец, които е гледала като дете с родителите си.

Красимира Стоянова е завършила Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика. От 1999 до 2003  г. е щатна солистка Щаатсопер Виена, след това е постоянен гост  солист там. Удостоена е с почетната титла „Камерзенгерин“ на Щаатсопер Виена.

Международната й кариера я отвежда в най-престижните оперни къщи и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *