Великотърновското дарование Мария Павлова смело крачи към върховете на оперното изкуство

1

Любовта на талантливото момиче към операта тръгнала от … метъл банда

М. Христова

Утре вечер почитателите на музикалното изкуство ще могат да се насладят на една от най-красивите творби на Моцарт – постановката „Вълшебната флейта“. Тя ще бъде представена от Варненската опера на откритата сцена на Царевец като част от  програмата на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. В ролята на дъщерята на Царицата на нощта Памина ще се превъплъти великотърновското дарование Мария Павлова.

За нежната и изящна като статуетка Мария това е огромно предизвикателство. Първо, защото това е музиката на Моцарт – гения на музикалния свят. И второ, защото за трудната роля на  Памина се изисква много концентрация, прецизност и честност в изпълнението. Моцарт не търпи излишности, драматични изблици, просто трябва всичко да е изпипано до край, казва чаровната млада дама.

За своята възраст Мария вече има забележителен стаж на музикалното поприще. Всичко започнало, когато била едва шестгодишна. Тогава в предучилищната група в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ дошли на прослушване представители на хор „Кантилена“, които търсели даровити деца за детската секция. Сигурно съм изпяла нещо вярно, защото веднага ме взеха, смее се Мария. И досега с голяма радост си спомня годините в „Кантилена“, не е забравила дори първата си сценична рокля. Под ръководството на Анета Павлова малките хористи не само усвоявали тайните на певческото изкуство, но изградили своя общност, а турнетата се превръщали в истински детски празници. В хора момичето се изявявало, докато стане на 11 години. После дошли шантавите години на пубертета. Правех какво ли не – тренирах бадминтон, рисувах, но оставих музиката на заден план, спомня си Мария. Така, докато стане на 15 години и отново се върне към изкуството. А влечението към операта дошло, защото била запленена от финландската певица Таря Турунен – вокалистка на симфоничната метъл група Nightwish.

Първият вокален педагог на Мария била нейната съименничка Мария Касабова. За съжаление, преди няколко дена тя си отиде от този свят и това е много тъжно, защото тази жена възпита няколко поколения артисти, някои от които покоряват световните сцени, с признателност казва Мария Павлова. Именно Касабова предложила на момичето да го подготви за музикалната академия и то било прието от раз в софийското висше училище. В академията веднага ни разпознаваха като ученици на Мария Касабова – такава стабилна подготовка ни е дала тази жена, споделя Мария.

В НМА „Проф. Панчо Владигеров” тя била в класа по пеене на д-р Велизара Караянкова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. Явно доста е впечатлила мастития режисьор, защото, когато завършила магистратурата си, той я поканил да стане негов помощник като режисьор в Софийската опера. Тогава дори не си давах сметка каква голяма крачка е това, признава Мария, която едва 23 годишна нагазила в дълбоките води на музикалното изкуство. Благодарна е на екипа на академик Карталов – Вера Петрова, Росица Костова и Вера Белева , които я приели сърдечно, обучили я, много й помагали. Тези хора ми дадоха още един занаят в ръцете. И сега, ако се наложи да застана на асистентското място на режисьора, мога да се оправя и да водя спектакъл, казва тя.

През това време Мария участвала и много детски спектакли на Софийска опера и балет.  Определя детската публика като най-трудната, но и най-благодарната.

След около година Мария осъзнала, че няма как да продължи и с двете дейности и се отдала само на пеенето. Работила известно време на хоронар в София, после дошла във великотърновския театър, където останала един сезон. Тук дебютира с оперетните роли на Валансиен от „Веселата вдовица”, Арсена от „Цигански барон”, Лиза от „Графиня Марица” и др. После се явила на конкурс и го спечелила във Варненската опера, където е щатен изпълнител и до сега. Първата й голяма роля на варненска сцена е Лучия от оп. „Лучия ди Ламермур”. Следват класически произведения, мюзикъли…

Това, че музиката владее Мария, не е случайно. Баща й известният историк и обичан преподавател във ВТУ професор Пламен Павлов, е заклет меломан и приятелите му знаят какви енциклопедични познания има в тази област. Брат й Христо Павлов свири прекрасно на китара и със своята банда често излиза на великотърновска сцена. Ценител на музикалното изкуство е и нейната майка Румяна Павлова, която е екскурзовод.

Първите ми детски спомени са от „Бийтълс“, чиито песни знам наизуст и до сега, казва Мария и допълва, че много обича семейството си и съжалява, че трудно могат да стиковат програмата си така, че да пътуват заедно, но всеки миг с тях е радост.

Въпреки че Велико Търново й липсва, тя вече е намерила своята среда във Варна и се чувства добре в морската столица. Там, заедно с приятелката си и колежка Илина Михайлова, са увлекли голяма група млади хора по оперното изкуство. Запознахме с на плажните барчета, но успяхме да ги заведем в залата и те вече не пропускат наши спектакли, смее се Мария. Въпреки че в компанията има програмисти, икономисти и други хора, подвластни на точните науки, те са най-точните ни критици и нищо не ни спестяват, най-важното е обаче, че всички станаха фенове на музикалното изкуство, радва се талантливата певица.

Мария няма търпение утре да се качи на сцената на Царевец. „Вълшебната флейта“ е една красива музикална приказка за вечния двубой между доброто и злото. Последната опера на Моцарт е писана в годината на неговата смърт – 1791,  и е в две действия, в популярната по онова време форма зингшпил, която включва едновременно говорни диалози и пеене.

Най-известните части от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран, която намира място и в Златната плоча на Вояджър от 1971 г., която лети в Космоса.

Мария ще си партнира с прекрасните си колеги Георги Султанов, Пламена Гиргинова, Иво Йорданов, Гео Чобанов, Лилия Илиева и др. Радва се, че сред трите придворни дами е и друга търновска певица – Розалия Желязкова. Сценографията и костюмите напомнят Game of Thrones, постановката е впечатляваща и искрено се надявам да зарадваме публиката, казва Мария Павлова.

Чаровната и талантлива дама мечтае да има възможност да пее на сцените в Австрия и Германия, защото музикалните школи в тези страни дават възможности за усъвършенстване и развитие. Надява се също да стигне висотите на невероятните български оперни изпълнители, които изкачват страната ни по световните върхове и ни карат да се гордеем с родината си.

 

About Post Author

1 thought on “Великотърновското дарование Мария Павлова смело крачи към върховете на оперното изкуство

  1. Честито на семейството Павлови,че изгледали и воспитали такъв елмаз.Нови успехи на Мария!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *