ОДМВР – Велико Търново на крак заради новата мода деца да лягат на пешеходни пътеки

0

Родителите с важна роля в превенцията с опасните „игри“ в социалните мрежи

Ръководството на Областната дирекция на полицията във Велико Търново предприе мерки, след сигнали в социалните мрежи и медиите за деца, които лягат на пешеходни пътеки като предизвикателство в интернет. Както „Болярски новини“ пръв съобщи, опасната мода се развива в Горна Оряховица и за това алармираха потърпевши шофьори.

Мерките са с цел предотвратяване на нежелани инциденти, съобщи зам.-директорът на ОДМВР – Велико Търново комисар Христо Христов. Още преди дни на всички патрулиращи полицаи и районни инспектори е разпоредено да обръщат специално внимание на местата, които привличат  децата за подобни екстремни преживявания  и при констатирани подобни случаи да реагират незабавно, както и да уведомяват съответното полицейско управление – дежурната част и инспектор детска педагогическа стая за вземане на последващо отношение.

Само по себе си деянието е нарушение на Закона за движение по пътищата и предвижда административна санкция, обясни ст. инсп. Галин Георгиев, началник група „Пътен контрол“ при РУ – Г. Оряховица. Ако нарушителите не подлежат на наказателна отговорност, санкцията ще бъде налагана на техните родители. Инспекторите от детска педагогическа стая са провели разговори с директорите на учебни заведения в областта, а целта е и учениците, и техните родители да се запознаят с опасностите, които „играта“ крие.  Чрез интернет, класните ръководители още преди да е свършила ваканцията ще имат ангажимент да коментират проблема с учениците, а в  началото на учебната година в часа на класния ръководител ще се акцентира върху рисковото занимание, коментира  Ивелин Иванов от Детска педагогическа стая в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Велико Търново.

ОДМВР – Велико Търново призовава родителите да говорят се децата си, да им обясняват за опасностите, които ги дебнат в интернет, както и че подобни „игри“ може да са привлекателни, но последиците от тях не са никак забавни и остават травми за цял живот,  често имат и необратими последици.  Същевременно граждани, станали свидетели на подобни случаи, могат веднага да подават сигнали на тел. 112, за да се реагира незабавно и да се предотвратят нещастни инциденти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *