октомври 3, 2023

Данчо и Валя Грозданови покориха най-високия връх  в Турция – Арарат (5165 м)

0

Великотърновското спортно семейство Йордан и Валя Грозданови покориха връх Арарат (5165 м.) в Турция. Това е и рекорд за Валя, съобщи Данчо Грозданов, който вече има записани в биографията си десетки планински първенци.

Само преди няколко месеца двамата известни великотърновски спортисти и алпинисти забиха българското знаме и на връх Пико де Вара (1103 метра) – първенец на остров Сан Мигел, част от Азорските острови в Атлантическия океан.

Връх Арарат е най-високият връх в Арменското плато . Той се намира в Североизточна Турция. Състои от Голям Арарат – с височина 5 165 m и Малък Арарат – 3 914 m. Има около 30 ледника. Представлява заснежен конус на затихнал вулкан. В библейските книги се говори за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа.

Своите пътешествия и планински постижения Йордан Грозданов наскоро описа в първата си книга „Искаш – успяваш” – „Пътеводител на духа. Дневник на сбъднати мечти”. Книгата съдържа хронология на експедициите, в които е участвал през годините Йордан Грозданов – Памир (2006 г), Монблан (2007), Елбрус и Кабардино-Балкария (2008), Агонкагуа (2010),  Хондурас, Казбек (2012), връх Ухуру в Килиманджаро, Непал и Хималаите, изкачването на шестте най-високи върхове на Балканите за 72 часа, Перу, Кападокия (2016), Ликийския път, Сванетия, Алтай (2018) и т.н.

Пътешественик, алпинист, бивш заместник-кмет, спортист, планинар, дядо на две прекрасни внучета, влюбен в жена си съпруг, изследовател… Това са само част от определенията, които могат да бъдат използвани за портрет на великотърновеца. По спорта е запалено цялото му семейство, а често в походите и маратоните, в които се включват с Валя, участват и техните внучета, запалени от спортния фамилен дух.

.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *