165 000 лв. трябват за ремонт на бившата галерия „Иван Христов“

0

 

165 000 лв. трябват за укрепване и реконструкция на бившата галерия „Иван Христов“ на ул. „Гурко“ в болярския град. Това стана ясно на заседание на Общинския съвет, на което местният парламентарист от „Демократична България“ Якоб Ван Бейлен отправи питане до кмета инж. Панов. Темата за галерията бе коментирана и миналия август на сесия, но развитие няма.

Именитият художник дарява имотът на община Велико Търново през 1982 г. Преди три години е взето решение тя да бъде отдадена под наем за 5 години, като наемателят трябва да поеме ремонтът за негова сметка, както и да запази предназначението на сградата за галерия. Заради не малката сума нужна за укрепване и ремонт обаче конкурсът е провален, а оттогава състоянието й непрекъснато се влошава. Половината парапет на терасата липсва, мазилката пада, самата тераса пък е надвиснала застрашителнно над улицата. Сградата е паметник на културата, а общата и площ е от 240 кв. м., от които застроените са 134. Има масивна конструкция на два етажа, като на първия е бела разположена галерията, а на втория – ателие. През 200-та година се правени ремонти по „Красива България“. Тогава е обновена функцията на галерия и така е изпълнена волята на дарителя, като дори са били разположени 30 живописни творби на Иван Христов.

През годините обаче състоянието на имота се влошава, случва се и пожар. През 2010 г. картините са съхранени в Изложбените зали, а картинната галерия преустановява своята дейност. Въпреки, че имотът няколкократно е включван в Инвестиционната програма на Община Велико Търново ремонт не се прави, поради липса на средства.

След последния оглед от общинските експерти на сградата, е изготвена количествено-стойностна сметка от „Инвестстрой“. В Инвестиционната програма на община Велико Търново за 2022 г. ще бъде предвиден ремонт на сградата, но общината води разговори и с няколко фондации за финансирането на реконструкцията, тъй като тя ще струва около 165 000 лв., каза инж. Панов. Ремонтът включва демонтажни работи, нов покрив, дъсчени обшивки, топлоизолации и др.

Снимки: Якоб Ван Бейлен

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *