Животновъди и земеделски производители излизат на голям протест на пътя София-Варна край Шереметя на 2 септември

0

На 2 септември от 11 часа започва масов протест на животновъди и производители на плодове и зеленчуци от страната. Той ще се проведе в продължение на четири часа на пътя София-Варна в Шереметя, на разклона за Арбанаси. Очаква се в него да се включат над 1000 фермери, които ще изливат мляко и ще изсипват продукция на пътя, но дали ще се стигне до блокиране на пътното платно все още не е ясно. Това съобщиха на пресконференция във Велико Търново представители на различни асоциации и сдружения от бранша. Причината за недоволството им е, че в актуализацията на бюджета не са залегнали 110 млн. лева за компенсация на производителите от ковид кризата, а това е жизнено важно за тяхното оцеляване.

Още от миналата година всички работим в много лоша обстановка заради сушата и високите цени на фуражите, на горивата и ел. енергията, а цената на продукцията ни няма промяна, обясни Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той поясни, че в четвъртък представители на бранша са внесли искане до партиите в Парламента и до председателите на Комисията по бюджет и финанси и до Комисията по земеделие и храни, средствата по временната ковид мярка за селското стопанство незабавно да бъдат включени в актуализацията на бюджета. Обяснили сме, че земеделските производители не могат да кандидатстват по временните икономически мерки за подпомагане на икономиката – 60/40 и 80/20. Ние имаме възможност, която ни е дадена от Европейската комисия и която е прилагана вече веднъж в страната и това е въпросната ковид помощ. В петък, в края на работния ден, народни представители от ИТН и „Демократична България“ са внесли предложения за изменения на бюджета с включени 110 млн. лева за Министерството на земеделието и храните, каза Караколев. Дали техните предложения ще бъдат приети обаче, не е ясно.

С протеста на 2 септември искаме да покажем, че тази помощ е жизнено важна за нас, искаме да  привлечем вниманието на цялото общество и да покажем на народните представители, че средствата трябва да бъдат гласувани и приети, допълни той.

На 9 септември от 10 часа пред Народното събрание е планиран и втори протест, ако след първия исканията не бъдат приети от Комисията по бюджет и финанси в Парламента.

В протестите ще се включат представители на много браншови организации от селското стопанство – производители на плодове, на зеленчуци, на оранжерийна продукция и т.н.

Животновъдите и земеделските производители недоумяват защо, след като Европейската комисия е решила тази ковид мярка да бъде предоставена в целия Европейски съюз, тя не се прилага в България. По думите им техни колеги в съседните страни като Румъния и Гърция вече са се възползвали от помощта.

Регистрираните земеделски производители само в животновъдството са над 25 000. Всеки от тях обаче наема сезонни  и  постоянни работници, така заетите в бранша са над 100 000, посочи Симеон Караколев.  Рискът голяма част от тези хора да напуснат страната е голям, това важи и за производството на плодове и зеленчуци, категорични са представителите на различните асоциации.

Една минерална вода вече струва повече от литър мляко. В момента работим под себестойността на продукцията. Постепенно загиваме, разпродаваме животни и затваряме ферми, заяви Мария Степанчева, председател на Асоциация на българските биволовъди. Имаме ценен генофонд във всички направления, но скоро нашите деца няма да ядат български продукти, а боклуци, внасяни отвън, категорична е тя.

Липсата на помощ от държавата, както и лошите метеорологични условия  – сушата през миналата година и наводненията през пролетта, допълнително утежняват състоянието на селскостопанските производители, посочиха още присъстващите на пресконференцията.

Ние също сме представители на българския бизнес, десетки хиляди души са заети при нас и е напълно необяснимо, защо за нас не важи подпомагането за ковид кризата, каза Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите. Повече от 20 на сто от работоспособните хора в България са заети са в аграрния бизнес, но има голяма опасност много от тях да потърсят препитание навън, ако не получим подпомагането по ковид мярката, допълни той.

Животновъдите и земелските производители са категорични, че ако техните искания не стигнат до ушите на депутатите, протестът в София на 9 септември ще бъде още по-мащабен, а моге да се стигне и до още по-сериозни действия от тяхна страна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *