септември 26, 2021

Гневът на фермерите избухна край Велико Търново. Изливаха мляко и гориха вълна, за да привлекат вниманието на депутатите

Над 1000 животновъди, земеделски производители, овощари и други представители на сектори от селското стопанство излязоха на протест край Велико Търново. Те се събраха днес в 11 часа на разклона за Шереметя и под звуците на патриотични песни, изпълнявани от духова музика,  издигнаха плакати, надуваха вувузели и дрънкаха хлопки, а в 12 часа изляха на пътя гюмове с мляко, изсипаха плодове и зеленчуци и запалиха вълна като част от протестните си действия. За кратко беше блокирано и движението по главния път София-Варна. Протестиращите извадиха и ковчег с надпис „Българското животновъдство“ като символ на умирането на селското стопанство.

Това е първи предварителен протест, който провеждаме, с една тема – актуализацията на бюджета. В бюджета за 2021 година към момента липсват предвидени средства за сектор „Земеделие“. Не приемаме за нормално безхаберието на управляващите и с този протест искаме да предизвикаме вниманието им и да получим нужната актуализация – 70 млн. трябва да бъдат предвидени за ковид подпомагане на целия сектор, отделно Министерството на земеделието и храните е включило и още 40 млн. лева, общата сума, която е предложена е 110 млн. лева. Ако не бъдем чути, на 9 септември ще има протест пред Народното събрание, каза Симеон Караколев, председател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите и един от основните организатори на стачката. Той посочи, че досега три партии са внесли предложения за актуализация на бюджета – ГЕРБ, ИТН и Демократична България, очаква се това да направят  БСП, ДПС и“ Изправи се, ние идваме“.

Ковид мярката е необходима, защото за земеделските производители и животновъдите не са допустими мерките 60/40 и 80/20, а селското стопанство е неразривна част от икономиката на страната. Над 300 000 има заети в тези сектори и не можем да стои безучастни, допълни Караколев.

„Запазете бизнеса ни!“, „Спасете българските плодове!“, „Стига лъжи!“ бяха част от плакатите, които издигнаха фермерите. Те заявиха, че са принудени да разпродават овощни градини и стопанства с животни, защото са в критично положение. Ние сме пред фалит и нека големците да ни чуят! Децата ни няма да ядат български чушки  и домати, с какво да ги храним – с морски дарове ли?!, питаха на протеста представители на различните сектори в селското стопанство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *