февруари 23, 2024

Над 500 ресторантьори, хотелиери и служители в заведения блокираха движението във Велико Търново (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

Над 500 ресторантьори, хотелиери и служители в заведения блокираха движението във Велико Търново. Те се събраха пред паметника „Майка България“ в 15 часа с много шум, патриотични песни и плакати. Половин час по-късно протестиращите поеха на шествие, което затвори главната улица на Велико Търново. Маршрутът му е бул. „Никола Габровски“, преминаване на  и блокиране на кръговото кръстовище до „Била“ и обратно връщане пред сградата на Общината.

„Ковид 19 няма работно време“, „Свобода за бизнеса“, „Искаме да работим“, „имаме право на труд“ са само част от посланията, които издигнаха протестиращите. Някои от тях бяха дошли на митинга в „пълно бойно снаряжение“ – с тигани, тави, черпаци, с готварски и сервитьорски униформи.

Някой непрекъснато дели нацията на бедни и богати, на футболни отбори, на партии, сега за пореден път се опитват да ни разделят на ваксинирани и неваксинирани. Смятам, че личното право на избор е свещено право, както и правото на всеки един човек да работи, заяви Димитър Манолов, собственик на верига заведения в старата столица и един от организаторите на протеста. Той припомни, че министерството на здравеопазването въвежда нови мерки, които налагат затваряне на нощни заведения и дискотеки, и ограничаване на работното време на останалите обекти от 7 до 22 часа, при условие, че масите са на метър и половина разстояние. Това означава да работим на  30 процента, а разходите ни си остават на сто процента, подчерта Манолов. Искаме съпричастност от страна на държавата към бизнеса, за това, че толкова хора ще бъдат ощетени да упражняват правото си на труд. Още повече, че  мерките за бизнеса са спрени повече от 6 месеца, допълни той.

Всички браншови организации ще бойкотираме мерките, които налага правителството – няма да затворим нощните заведения, нито ще се съобразим с искането работното време да е до 22 часа, заяви пред журналисти Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той поясни, че министър Кацаров е изпратил писмо до бранша, но по никакъв начин не се е съобразил с предложенията на бизнеса. Нашите заведения не са разпространители на ковид. Не може само заведенията и хотелите да бъдат ощетявани, каза още Алибегов. Според него е парадоксално това, че държавни служители, които не са ваксинирани ходят да проверяват ваксиниран персонал в обектите. Алибегов обвини държавата, че не е направила достатъчно за стимулиране на процеса на ваксинация сред населението и това се отразява пагубно върху бранша.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *