Сребърният медалист от параолимпийските игри в Токио Християн Павлов дари пиано на читалището в Разпоповци

0
Читалище „Просвета“ в Разпоповци получи ценен подарък за 140-та годишнина от основаването му. Дарителският жест е на сребърния медалист от параолимпийските игри в Токио Християн Стоянов. Лекоатлетът предостави семейното пиано на едно читалище с богата история и културни традиции, от чиято сцена тръгва за киното и театъра големият български актьор Георги Георгиев-Гец.
Днес в будното еленско селце, станало улица на града, местните хора се броят на пръсти, но животът в читалището не спира. Мечтата да сменят старото проядено пиано с ново все оставала на заден план, докато случайността не им помогнала. То вече е в читалищния салон, поставено под портрета на достолепния даскал Петко Коев, учил три поколения разпопчани не само на четмо и писмо.
Християн Стоянов споделя, че решението да дари пианото взел спонтанно. Обявил го за продан, тъй като от дълго време стояло недокоснато в жилището в Габрово. Сложил му цена, показател, че е в добро състояние. Когато му се обадили от читалището в Разпоповци, решил да го подари. Чувството да е удовлетворен от себе си и щастлив, от което е направил, не само за спорта, е най-голямата награда за него.
Усложнената епидемична обстановка отложи честването на юбилейната годишнина на читалище „Просвета“, планирано за края на м.август, но ремонтът на покрива му продължава с финансова помощ от 30 000 лв. от община Елена. Така ще бъде запазено богатството от минали години и от днес, подредено в стаите на читалището. В помощ на настоятелството с председател Иван Минчев от няколко години работи група ентусиасти – Люба и Фикрат Салимови, Милен Петров, Ружа Коева, Венко Стефанов и Александра Гедз, учителка по пиано, която най-много се радва на дарението.
В отделни стаи са подредени постоянни експозиции от картини на проф. Иван Петров, роден в Разпоповци, на художника Фикрат Салимов, за Гец и селото, за читалищните изяви през годините, обогатени с предмети от бита и културния живот в селото. Само това лято изложбите са посетени от близо 90 души.
По стените могат да се видят уникални афиши за филми, изработени по литографски способ, които събуждат у хората спомени за кинопрожекциите на „Тихият Дон“, „Мусоргски“, „Големите маневри“ с Жерар Филип и Мишел Морган, „Малкият Мук“, „Милост за живите“ с Гец, „Владимир Маяковски“.
Подредени са и афиши за почти всички театрални представления на читалището през годините. Библиотеката и днес има редовни читатели, а намеренията са с ценни книги от нея да се уреди експозиция. Дейността на читалището се обогати с фестивала „Творческа пролет“, с лятното детско студио по живопис и приложни изкуства, с изявите на танцова формация „Еленика“, организират се и землячески срещи. Театралният състав радва публиката с нови представления, с изключение на последните две години заради коронавируса. За съжаление, ще се окажат пророчески думите от устава на разпопското театрално дружество: „От роля може да се откажеш поради тежка болест или смърт“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *