Български лекарски съюз настоява за незабавно извинение от страна на служебния премиер Стефан Янев

0

Незабавно извинение от страна на служебния премиер Стефан Янев искат от Български лекарски съюз. От организацията изпратиха отворено писмо до служебния министър-председате. Ето какво гласи текстът на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ние, българските лекари, сме силно огорчени от Вашите думи, казани по време на днешния блиц контрол в Парламента, а именно: „Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва.“

Г-н Премиер, Моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците. Препоръчваме Ви да се запознаете с нея преди да казвате в какво сме се клели и да говорите за жертвоготовност. Жертвоготовност, която ние проявяваме всеки път, когато заемем работното си място. Жертвоготовност, която проявихме при няколко вече вълни на епидемията и при първоначална пълна неизвестност около заболяването. Жертвоготовност, която проявиха и над 120-те медици, които загубиха битката с Ковид-19. Подобно говорене не само е обидно, то е недопустимо. В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване.

Г-н Премиер,  Във връзка с казаното от Вас: „Кой Български лекарски съюз имате предвид? Този, който преди няколко месеца е участвал в изготвянето на новата методика, или някой друг?“ и на фона на усложняващата се епидемична обстановка в страната и създалото се напрежение сред колегите на първа линия, от които имаме много сигнали, че не получават по 1000 лв. искаме да заявим: По искане на Министерството на финансите бяха проведени срещи, на които ни беше заявено категорично, че пари за медиците на първа линия няма и те ще бъдат спрени. Всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговаря на истината. Разговори по темата са водени в продължение на два месеца, отново по искане на финансово министерство и с министър Кацаров, и с НЗОК на 18 май, 20 май, 25 май, 1 юни, 14 юни, 22 юни, 23 и 29 юни. На всички срещи категорично не сме се съгласявали да се намаляват парите за колегите, които работят на първа линия. Случаите, които станаха известни в публичното пространство, за неизплатени по 1000 лв. са в резултат на тълкувание на НЗОК.

В заключение: Български лекарски съюз настоява за незабавно извинение от страна на служебния премиер г-н Стефан Янев! Българските медици не заслужават такова цинично отношение особено на фона на погубени животи на наши колеги и на техните деца, които повече няма да видят своите родители!

 

УС НА БЛС

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *