септември 25, 2021

Вълнуващи истории от старинния квартал „Варуша“ във Велико Търново оживяха в провокативна и първа по вида си театрална разходка

Интересни и вълнуващи лични истории  за хора и къщи в старинния квартал „Варуша“ във Велико Търново оживяха в провокативна и нова театрална форма. Режисьор на спектакъла е Неда Соколовска, основател на студио за документален театър Vox Populi, която гостува в старата столица по покана на Пространство за социални и културни събития ТАМ.

Театралният маршрут ТАМ ТУР премина при голям успех, като всички обявени места за зрители бяха заети и в двете вечери, в които постановките се представяха по два пъти.

За разлика от традиционния театър, тук зрителите не са седнали пред сцената, а се разхождат заедно с артистите, които пък със слушалки и в реално време чуват и изговарят думите на записаните „съавтори” в пърформанса. Записаните истории се пресъздават чрез вербатим метода на дословно предаване, обясни Неда Соколовска. Режисьорката, която зрителите познават и с провокативното й участие в кулинарното предаване „Мастер шеф“, е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2002 г., а след това учи режисура във Финландия. Vox Populi създава социално ангажиран театър, които стъпва върху задълбочено теренно проучване.

rpt

Театралният спектакъл във Велико Търново беше резултат от интензивна теренна работа на артистичния колектив, в който участват Неда Соколовска, Петко Каменов, Василия Дребова, Георги Налджиев, Габриела Георгиева. Екипът проведе интервюта с местни жители, разговаря с историци и изследва документи, които разкриват лицата на квартала.

В резултат на това зрителите чуха трогателни, смешни и тъжни истории от „Варуша“,като тази за младо семейство, влюбило се в 200-годишна къща на „Гурко” и пожелало да я закупи заради невероятния чардак с изглед към Янтра. Запазили обаче ниската портичка, през която в къщата се влиза с поклон. Или пък разказът на емигранта, който всяко лято се връща във Велико Търново, за да ремонтира нещо по старата къща. Изповедта на самотни жени, които не искат да напуснат дома си и т.н и т.н.

Дойдохме тук по покана на Галин Попов от ТАМ и Клуба на дейците на културата, за да оживим квартал „Варуша“ чрез изкуство и театър. Интервютата ни с хората показаха, че те се вълнуват и от различни, и от едни и същи неща – като например факта, че все повече къщи се опразват, какво ще е бъдещето на махалата и др., каза Неда Соколовска.

Един от местните жители сподели наблюдението си, че на всеки сто години градът се обновява. Това е много интересно, не знам дали тази статистика е вярна, но е вълнуващо да мислиш, че градът е една жива система, един организъм, който се регенерира през определено време, променят се обитателите му, той се променя вътрешно-архитектурно… Ние не гледаме към миналото на стария град с носталгия, въздишайки: „Ех, колко е тъжно, че вече ги няма хората и къщите!“ По-скоро това е поглед към бъдещето и радост, че се появяват млади хора, които се заселват тук, че интересът към „Варуша“ нараства. Ето това е положителната светлина, посочва режисьорката.

Аз не съм великотърновка, актьорите също не са, но Велико Търново е на всеки, защото носи толкова много! Това е един от най-прекрасните градове на България. Ние трябва да го пазим, да оценяваме неговата старинност, красотата и духа му, категорична е Соколовска.

Във Велико Търново не е правена подобна постановка, но тези форми са познати за театъра, обясни още тя. Любопитно е че самият стар квартал „Варуша“ е  готова сценография, няма нужда да добавяме нищо, декорът е готов, каза още режисьорката.

 

„Варуша Юг“ е административното име на територията, разположена между площад Велчова завера, Царевец и река Янтра, позната сред търновци като „старата част“. Вече повече от година екипът на ТАМ работи с местната общност по обживяване на квартала. Освен театралния тур, част от този процес е и кампанията „Бъдеще за КДК“ за възстановяване на сградата на Клуба на дейците на културата на ул. Велчо Джамджията 16, където през април 2021 г. се премести клуб ТАМ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *