51-годишен мъж от Велико Търново даде шанс за живот на трима души

0

Извършени са трансплантации на двама мъже на 48 и 36 години и на 31-годишна жена

 

51-годишен мъж от Велико Търново даде шанс за живот на трима души, чакащи подходящ орган за трансплантация в софийските болници „Лозенец“ и „Александровска“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 1 септември 2021 г. той изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките вземат благородното решение да дарят органите на своя близък и да спасят човешки животи, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

На 2 септември в МБАЛ „Лозенец“ е реализирана трансплантация на черен дроб на 48-годишен мъж от листата на чакащи. На 2 срещу 3 септември в УМБАЛ „Александровска“ са направени две бъбречни трансплантации, като реципиентите са жена на 31 г. и мъж на 36 г.

Със съдействието на Министерството на здравеопазването Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ организира и координира донорската ситуация.

Изпълнителната агенция Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва своите съболезнования към близките на донора и благодарност към екипа на д-р Сибила Маринова от МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“- Велико Търново, към ЦСМП – Горна Оряховица, както и към трансплантационните екипи на МБАЛ „Лозенец“ и УМБАЛ „Александровска“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *