Художествената галерия да се отвори за академичната общност и да е важна част от местния туристически продукт иска директорът Мартин Митев

0

 

Директорът представи идеите за развитие на Художествената галерия „Борис Денев“ пред общински съветници

 

Директорът и скулптор Мартин Митев представи идеите за развитие на ХГ „Борис Денев“ в старата столица пред великотърновски общински съветници. Срещата се проведе по инициатива на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов и на нея се отзоваха едва …петима души. Въпреки това цялата институция, както и гражданите са поканени на утрешния „Ден на отворени врати“, който започва от 10.30 ч. Събитието ще презентира проекта, по който емблематичната за старата столица сграда беше реставрирана.

Ще се проведе и пленер по изобразително изкуство в пространството около галерията, който е организиран от фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен.

В сградата е приложен комплекс от мерки за енергийна ефективност, които създават оптимална среда и микроклимат за съхранението и експонирането на художествените произведения, разположени в залите и помещенията, отчете директорът, който е и председател на СБХ във Велико Търново. Монтирана е нова дограма, вътрешните стени са топлоизолирани, а тези с мраморна облицовка са запазени също в автентичния им вид. Подменени са всички отоплителни тела, монтирана е съвременна система за отопление, а помещенията са климатизирани.

„Важно е да уточня какво е било и какво е направено. Вътре нямаше тоалетни, мазилката падаше, което е изключително пагубно за картините. Сградата е общинска, но всичко вътре е държавно и трябва да полагаме грижи за опазването на културното наследство“, коментира Митев. Паркетът на първия етаж е изциклен и лакиран, което не е правено от 1985 г. възстановени са фенерите извън галерията, които бяха започнали да падат, остава да се прекара инсталация между тях, за да светнат. Фирма е обещала да дари пейки около галерията, предстои да се търси финансиране за рампа за хора с увреждания

Поставени за три часовника, което допълва визията на сградата. Постаментите са освежени, на графичните творби са изцяло подменени рамките, а реставратор само за три месеца е работил върху над 200 картини, а експозицията е подменена наполовина. Има знакови творби на историческа тематика, които са оставени. В момента галерията разполага с около 5 500 картини и скулптури, но част от тях се съхраняват в три класни стаи на Хуманитарна гимназия, което трябва да се промени.  Приоритет са откупките и освежаването на фонда, както и закупуването на тъчскрийн, който да съхрани, дигитализира и да може да показва на посетителите богатството на галерията. Мисли се и за оформяне на помещение за магазин, където да се продават сувенири, албуми и т.н., популяризиращи самата галерия и наследството й.

Галерията има план за развитие, има и фондова комисия, която решава всички важни въпроси, а съставът й е от петима служители на самата културна институция, които имат художествено образование.

„Идеята ни е сградата да стане притегателен център, както за младите хора, у които да възпитаме отношение към изкуството, така и за академичната общност“, коментира още нейният директор. По повод негативните коментари в социалната мрежа, че за едно от съпътстващите събития са поканени артисти, чието творчество е в по-лекия жанр, Митев каза, че той самият няма не е участвал в изготвянето на по-широката културна програма.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *