Честваха 77 години от битката край село Константин

0

Exif_JPEG_420

 

Социалисти и антифашисти от областта честваха 77 години от битката край село Константин. Пред паметника на загиналите и тази година се събраха хора от няколко поколения. Сред присъстващите беше и Румяна Цонева- дъщеря на убития политкомисар Пенчо Цонев Пенчев (Мойсей).

Цветя и венци пред паметника поднесоха общинските съветници от местното ръководство на БСП в Елена Симеон Кънчев и Даниел Василев, областният председател Мариана Бояджиева, Весела Лечева, кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров, общинският председател на социалистите във Велико Търново Михаил Михалев, местната партийна организация и жители на селото.

Мариана Бояджиева припомни историческите събития отпреди 77 години и битката край Константин, в която загиват 7 млади мъже.

„За съжаление, преди 77 години, седмина млади мъже, със своите стремежи, със своите мечти за по-хубав живот, намират смъртта си. Искам да благодаря на Общинския съвет на БСП в Елена, на БАС, на партийната организация, на хората в Константин. Защото знам колко трудно се поддържат паметниците в днешно време. Паметниците на тези хора, които позволиха България да се развие като силна икономика с образование и здравеопазване. Поколения българи свързаха живота си с развитието на България и със социализма. Смятам, че дълг на БСП е да отстоява историческата истина и да пази своите герои“, сподели в словото си Мариана Бояджиева.

„Няма бъдеще този народ, който не пази и не тачи своята история. Съдбата на тези млади хора, които дават живота си, не трябва да бъде забравена и трябва да бъде учена от поколенията. Тази памет държи нашата партия силна, защото ние сме хората, които поддържаме идеята за онези, които живяха с кауза. Днес времената са много различни, битките се водят по различен начин. Водят се и от трибуната на Народното събрание, но за съжаление няма много хора с кауза“, сподели Весела Лечева.

С благодарност към всички се обърна и Симеон Кънчев, който сподели, че традицията ще бъде запазена.

На 1-ви септември 1944-та година Еленската чета се изнася в източната част на Еленска околия на лагер до село Бойковци. База на четата става семейството на Никола и Велика Ганеви, които се грижат за партизаните като за свои деца. Ръководството на четата решава на 6-ти септември да се проведе акция в няколко села от региона. След нейния успех, се решава на следващия ден да се завземе село Константин, а сутринта на 7-ми септември група да замине за селото и да води преговори с кмета и старшия на полицейския участък за предаване на властта. В резултат на извършено предателство, полицията е уведомена и в Константин пристига жандармерия. Полицейските части блокират селото и устройват засада. В последвалия бой четата дава седем жертви.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *