септември 26, 2021

Храните поскъпват драстично, във Велико Търново цените на много стоки са най-високи

 

В началото на есенния сезон Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита рекордно поскъпване на основните хранителни продукти, а новите цени на тока, газта и петрола ще провокират още повишаване на цените. Най-голямо завишение се забелязва при стойностите на олиото, брашното, пилешкото месо и ориза. Масово пък потребителите коментират, че им е по-изгодно да купуват свинско месо, отколкото например кашкавал или сирене.

Във Велико Търново цената на захарта и олиото са значителни над средните за страната стойности, докато брашното е по-евтино. Болярите плащат за килограм захар 1,55 лв., докато в страната продукта се тъгува за 1,36 лв. Слънчогледовото олио струва 3,30 лв., а в страната през месец юни средната му цена е била 3,22 лв. Брашно тип „500“ тук може да се намери и за 0,87 лв., а в другите области е около 1.00 лв.

Относително високи цени в региона държат сиренето, кашкавала, каймата, замразените пилета, фасула и плодовете. През месец юни в областта средната цена на кашкавала е била 11,30 лв. за кг. На сиренето – 6,92 лв., а на маслото – 2,00 лв., което е с 9 стотинки по-скъпо от стойността му в страната. Към настоящия момент пък кашкавал от една от най-популярните марки във Велико Търново се търгува за 10,80 лв., краве сирене може да се намери и за 6,40, замразените пилета се търгуват от 3,45 до 4,00 лв., което е значително по-евтино от средните за страната цени. Замразената кайма смес в областта е на цена от 7,80 лв., докато във Враца например тя се продава за едва 4,90. Впрочем този продукт струва далеч по-евтино в почти всички големи градове, показва ценовия бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Много висока във Великотърновско остава и цената на фасула. Килограм зрял фасул струва 4,50 лв., докато в други области той се продава между 2,50 и 3,00 лв. Оризът в региона струва 2,28 лв., което също е висока стойност на фона на останалите градове. В Смолян цената му е 1,65 лв., а във Враца – 1,80 лв. Кокошите яйца във Велико Търново се продават срещу 0,19 ст., а за сравнение – в Бургас се търгуват по 0,22 ст., но в Плевен – по 0,17 ст.

Анализите на комисията към месец юни показват, че цената на оранжерийните домати е между 2,17 лв. и 2,21 лв. , оранжерийните краставици са били по 1,64 лв., като поскъпването на годишна база е при зелената салата – 18%, при морковите – 7%, ранните картофи – 13% и зелето – с 53%. Поевтиняване на годишна база в първия летен месец е имало при ябълките с около 20%, лимоните – 32% и ягодите – 4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *