ДНСК: „Незаконно построеното на магистрала „Хемус“ трябва да се разруши!“

0

 

 

Според шефа на ДНСК арх. Влади Калинов по действащия Закон за устройство на територията построената част от аутобана „Хемус“, която е незаконна, трябва да се разруши. По думите му обаче ситуацията е извънредна, затова трябва да се вземат извънредни, нестандартни решения.

Според Калинов по искане на министър Комитова е направена проверка на всички участъци на магистралата. З първи, втори и трети участък е установено, че има устройствени планове, отчуждаване на терени, разрешения за строеж, инвестиционни проекти и строителни книжа. Четвърти, пети и шести лот имат подробни устройствени планове, не навсякъде са приключили процедури по отчуждаване, няма одобрени инвестиционни проекти, разрешения за строеж и въпреки това, на място са установени строително-монтажни работи, които се нуждаят от разрешения за строеж. Участък 6 , който е с дължина малко над 32 км., минава през Великотърновска област Той започва от края на пътен възел край Павликени – Левски до път 1-5 Русе – Велико Търново.

Има два основни договора за обезпечаване на магистралата – те са сключени между АПИ и „Автомагистрали“ АД, като и двете са държавни. Има договори с подизпълнители на конкретни съоръжения – мостове например. Има и договори с 10-15 други фирми за доставка на материали и наем на техника, големите пари са заложени по тези договори, обясни още арх. Калинов.

По думите му формален изпълнител би трябвало да са „Автомагистрали“, но досега не е установено кой е основният строител. За цялата магистрала са планирани  4,5 млрд. лв., като цената за която се изпълнява в момента е 17 млн. лв. за един километър.

Според бившия регионален министър Николай Нанков пък тези твърдения не са верни. Имало подписани срокове и процедури, както и подробни устройствени планове. По думите му само участъците 1,2 и 3 са строени по времето на ГЕРБ. За останалите – от 4 до 9 има готови проекти. Пред бТВ обаче Нанков призна, че не знае защо имотите през лотовете 4,5 и 6 не са били отчуждени и заяви, че това е „странно“…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *