Велико Търново част от световната премиера на новия проект на виртуозните саксофонисти от „Сигнум“

0

 

Велико Търново ще е един от трите български града, в които музикалните провокатори от Германия ще представят за пръв път своя нов проект “Goldberg nights”.

На 23 септември от 19,00 ч.  в МДТ “Константин Кисимов” публиката на старопрестолния град ще чуе специално написаната за проекта творба на американския композитор Джийн Прицкер „Goldberg Blues Variations“.

Концертът е съвместна инициатива на 18 Европейски музикален фестивал Варна и 60 ММФ “Мартенски музикални дни” – Русе и е събитие от Културния календар на Община Велико Търново.

Любимците на изкушената от съвременните интерпретации на класиката европейска публика – саксофонен квартет „Сигнум”, пристигат във Велико Търново на 23 септември в МДТ “Константин Кисимов” с премиерната си програма “Goldberg nights”. Вдъхновен от „Голдберг вариации” на Йохан Себастиан Бах, техният прочит на популярната пиеса ще миксира в един въздействащ спектакъл мистични и носталгични тълкувания на темата за нощта. Ще ни срещне с нейната интерпретация в музиката на композитори от различни епохи като Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за нашата публика име – Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и признат композитор експериментатор, който се включва в проекта на саксофонистите със своя творба и с личното си сценично участие. А зад името “Сигнум” стоят харизматичните инструменталисти Блаж Кемперле, Айрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароза.

Велико Търново е един от трите български града, в които музикалните провокатори от Германия ще представят за пръв път своя проект “Goldberg nights”.  Най-новото произведение в програмата на концерта е творбата на американския композитор Джийн Прицкер „Goldberg Blues Variations“, която е създадена специално за квартрет “Сигнум” и новия им проект. Концертите в България ще бъдат нейна световна премиера.

Дни преди концерта във Велико Търново музикантите от “Сигнум” споделиха какво стои зад техния артистичен знак в музиката и какви са очакванията им за новото им европейско турне: “Свиренето на саксофон в света на класическата музика е уникално и специално в същото време. Ние свирим музика от композитори, които ни докосват и в които вярваме. Палитрата на композиторите е много широка, но от друга страна ние винаги търсим нова музика, нови пиеси, които са подходящи за нови аранжименти и за нови предизвикателства. Вярваме, че публиката навсякъде е способна да разпознае уникалното и да покаже уважението към артистите, които са уникални, споделящи силна любов и вяра в музиката, и в търсене на истината за музиката, която е скрита зад бележките. Музиката на живо е необходима повече от всякога – тогава, когато публиката може да ни види, почти да ни докосне и да чуе дишането ни. Записът не може да замени живото действие и ние вярваме, че публиката, докато се наслаждава на концерта, винаги ще разпознае артистите, за които предаността към музиката е по-важна от тяхното собствено его. Като квартет от саксофони, оригиналната литература за нас е много ограничена, но от друга страна свирим на инструменти, които са близки до хармонирането на китара или пиано, едни от най-популярните инструменти във всички музикални жанрове. Това ни дава невероятни възможности да откриваме музика от различни жанрове, може да е неокласическа, понякога джаз, който е в палитрата на класическите музикални партитури. Това дава нов цвят на саксофонния квартет, нещо, което никога досега не е чувано. А музиката на нашето време – Филип Глас, Ритъмът на Америка, Пиацола ни вълнува и ние вярваме, че тази чудесна музика ще остане завинаги. Тя е пълна с темперамент, със съвременни звуци, с любов, но от друга страна също е изпълнена с тъга, драма и отчаяние. Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове.”

Проект “Goldberg nights” “Култура”  е колаборация между Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Мартенски музикални дни”. С него “Сигнум” ще гостува и в Русе на 21 септември, и във Варна на 22 септември.

Билетите на цени от 15 до 30 лв. се предлагат на касата на МДТ “Константин Кисимов”, в Туристическия информационен център на ул. “Хр. Ботев” 5 и онлайн на Eventim.bg –  https://bit.ly/391lXIM

Повече за концерта във Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/583045236068604

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *