Вицепрезидентът и олимпийска шампионка бяха специални гости на откриването на учебната година в в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов

0

Студенти, преподаватели и гости заедно отбелязаха началото на новата учебна година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Специални гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, областният управител Георги Гугучков, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и олимпийската шампионка Ивет Горанова, която е възпитаничка на Академията. Ректорът проф. Марияна Божинова отправи приветствено слово към всички присъстващи, като специално се обърна към първокурсниците, които за първи път пристъпват прага на свищовската Алма матер. Тя подчерта, че за 85-годишната история на висшето учебно заведение през него са преминали 150 хиляди възпитаници, като много от тях са публични личности, намерили своята успешна професионална реализация, след завършването си тук. Проф. Божинова връчи на  вицепрезидента Илияна Йотова почетния знак на Академията, а тя от своя страна произнесе прочувствено слово, в което подчерта високия потенциал на младите хора в България и възможностите за тяхното развитие.

Особено внимание беше отделено и на олимпийската шампионка Ивет Горанова, която бе удостоена с почетна грамота за изключителни спортни постижения, специална новоучредена стипендия на името на дарителя „Димитър Ценов“ и редица други награди, които ще подпомогнат цялостното й следване. Ивет Горанова пожела на своите колеги да се „състезават“ по своя път силно, уверено и със самочувствие, „защото нашата Академия е емблема за цялата страна и образованието, което получаваме тук е една голяма и ценна инвестиция за нашето бъдеще“, допълни още тя.

 

По традиция кметът на Свищов д-р Генчо Генчев отправи поздрав към академичната общност и студентите, след което връчи наградата, която се присъжда по решение на Общински съвет – Свищов от 2005 г., за отличник на випуска. Тази година наградата получи редовната студентка Галина Цветанова Лазарова, спец. „Счетоводство и контрол”.

С грамоти и златни значки бяха отличени от Стопанска академия и всички останали отличници на випуска. Младите хора изразиха своята радост от получените награди и пожелаха на първокурсниците да бъдат упорити и целеустремени, за да постигат високи резултати и да сбъдват мечти.

Заедно с останалите официални лица, по повод откриването на новата учебна година, приветствени слова произнесоха също Лилия Петкова – представител на Студентския съвет към Академията и Виктория Димитрова – представител на първокурсниците. След церемонията, присъстващите гости придружиха Ректора и официалните гости до паметника на Димитър Ценов, където бяха поднесени цветя.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *