Край на безплатното саниране, ще става с 15 % самоучастие на собствениците. 57 сгради във Велико Търново чакат обновяване, но това едва ли ще се случи

0

Новото саниране ще е с 15% самоучастие на съсобствениците в жилищните блокове. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Адриан Балачи, директор на Асоциацията за глобален екологичен и социален бизнес, базирана в Унгария.

„В Унгария този модел беше въведен още през 1997 г., като гаранцията се е осигурявала от МВФ, а в Естония шведска търговска банка кредитира многофамилните сгради, като си партнира с фасилити мениджмънт асоциация“, коментира гостът.

В момента Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни блокове в България е затворена за кандидатстване и не се знае кога ще бъде отворена. При това положение вариантите са собствениците да финансират обновяването със собствени средства или с кредити от търговски банки. Новият финансов модел за достъпни заеми се очаква да бъде разработен и пуснат в момент, когато българската държава постепенно ще се откаже от пълното поемане на разходите за обновяване на сградите. В Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда за определен тип сгради държавата да поема 85% от тези разходи, а другите 15% да се осигуряват от собствениците на жилища.

От началото на септември в София започна информационна кампания по проекта „Интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищни сгради – SHEERenov“ – Хоризонт 2020. Тя ще протече в 8 столични района чрез осигуряване на експертни услуги „на едно гише“, улеснено финансиране и техническа помощ.

Планирано е между 30 – 50 етажни собствености да бъдат подготвени за енергийно обновяване на техните сгради, като получат безвъзмездно организационна и техническа подкрепа, включително обследване за енергийна ефективност и предписание за пакета от необходими мерки.

Кога отново ще стартира програмата за саниране е широко коментирана тема във Велико Търново и региона. Програмата е приоритет и на Националното сдружение на общините в България, чийто председател е кметът на В. Търново Даниел Панов, откъдето настояват програмата да продължи без самоучастие на собствениците.

Над 95% от гражданите одобряват визията на новите блокове. 28 са вече санираните сгради във Велико Търново, а 57 чакат финансиране и са с подадени документи. За съжаление, заради политическата криза, настъпила в страната, програмата е спряна, както и много други големи инфраструктурни проекти.

Ако хората трябва да плащат, за да бъде извършено саниране на блоковете им, програмата е напълно обречена на неуспех, категорични са както строителни специалисти, така и жители на старата столица. И досега съгласие между съседите се постигаше много трудно и то при положение, че не плащаха нищо. Събирането на допълнителни средства от всички живущи за енергийно обновяване на сградите, е невъзможно, казват още великотърновци.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *