Бивш великотърновски полицай превърна колата си в произведение на изкуството

0

Возилото събра погледите по улиците на Велико Търново, направи фурор и по границите на шест държави

М. Христова

В истинско произведение на изкуството е превърнал своя автомобил великотърновецът Валери Цветанов. Неговото „Мицубиши Галант“ с невероятна рисунка на предния капак събра за няколко дена погледите по улиците на старата столица, а от вчера е атракция и за автоманиаците в Германия. Возилото е събирало десетки любопитни и по границите на всички държави, през които е минал водачът й  до там – България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Германия, където митничари и полицаи се струпвали, за да гледат и да го разпитват за колата.

Цялата история около този автомобил е изтъкана от неслучайни случайности, разказва Валери. Той е бивш полицай от Велико Търново, но от няколко години работи в Германия, за да издържа семейството си.

Всичко започнало при едно от пътуванията му до Германия преди време. Тръгнал с мерцедеса на жена си, но малко след границата със Сърбия, колата го „предала“, моторът блокирал и се наложило Валери да се върне до родния Драгоман и от там да търси начин да се придвижи до Берлин, защото работодателите му започнали да нервничат заради закъснението му. Отворил популярен сайт за продажба на коли  и първата обява, която попаднала пред очите му, била за „Мицубиши Галант“. На външен вид автомобилът му харесал, а и отговарял на бюджета, който си бил определил. Когато отишъл да види  колата обаче, се оказало, че тя е почти в окаяно състояние – с много ръжда и изгнили части. Но Валери нямал време, а и продавачът смъкнал от цената, освен това уверил търновеца, че автомобилът ще го закара до Германия. Така и станало. Докато преминавал близо 2-те хиляди километра до там, той се убедил в качествата на модела. Карал известно време мицубишито в Германия и въпреки, че било старо, често го спирали автолюбители и дори полицаи – фенове на марката, да го разпитват за нея. Убедих че, че искам да имам точно такъв вид автомобил и започнах да търся по-нов, разказва Цветанов. През това време той открил в сайтовете и уникален модел тунингована броня „Мицубиши Алиен“, която наистина била като извънземна и започнал да мечтае как един ден колата му ще е оборудвана с точно такава.

Щастието да се сдобие с по-ново мицубиши му се усмихнало, когато попаднал на обява за същия модел и то само за 200 евро. Не му се вярвало, но момичето, което я продавало, си било купило нова кола и я продавала на безценица, просто, защото тази не й трябвала. А колата била оборудвана с допълнителни летни гуми, мултимедия и дори пълен резервоар. Сделката се осъществи близо до Мюнхен и докато карах до Берлин по аутобана, мицубишото просто не докосваше асфалта, спомня си Валери.

Дошло време да се сдобие и с мечтаната броня и късметът му излязъл отново, този път през шведска фирма производител. Допълнително поръчал и части за цялата ходова част.

Една от големите изненади дошла, когато закарал колата на преглед, и разглеждайки документите, открил, че датата на нейната първа регистрация съвпадала с рождения му ден. Е това, ако не е знак на съдбата, че колата просто мен е чакала!, възкликва великотърновецът.

Натоварен с цялото оборудване, Валери се върнал В България и се доверил на приятели и специалисти, за да добие автомобилът му желания вид.

Нещо нямаше да се случи без подкрепата на художника Николай Яламов, братята Георги и Румен Бялкови от автокозметичен център „Мания“, на механиците Кольо Босия и Камен, както и на бояджията Данчо, посочва с благодарност Валери Цветанов. Във Велико Търново той разбрал и друга интересна подробност – че неговото 2,5 кубиково, 6-цилилиндрово и със 163 к.с мощност мицубиши, е лимитирана серия, производство 1998 година и това още повече затвърдило радостта му, че е собственик на уникат.

Една от най-приятните задачи по окончателното завършване на колата било да се изрисува предния капак на японската кола Дълго време бившият полицай разглеждал рисунки и мислил какъв да е сюжета. Искал на картината да има самурай и това не е случайно. Защото Валери Цветанов е голям почитател на Япония, на японската култура и традиции. Чете непрекъснато и е много запознат с народопсихологията на Страната на изгряващото слънце. Самураят е мъж на честта и смелостта, всички знаят, че за своята чест той сам слага край на живота си, защото това е най-важно от всичко, разказва Валери.

Мечтата му станала реалност, благодарение на талантливия великотърновски художник Николай Яламов. Валери го определя освен като даровит творец, и като много отговорен и вдъхновен човек. Николай създава творбите си , благодарение на техниката аерографен – пистолет с въздух и бои.  Заедно избрали цветовете и самураят „оживял“ върху капака на автомобила, придружен с тигър и на фона на зимен пейзаж.

 

Братята Бялкови пък със специална технология „опаковали“ картината във фолио, за да не се влияе тя от атмосферните влияния и механични надрасквания.

Валери вече е в Германия с тунингованото мицубиши  и е убеден, че с него ще продължи да събира погледите на любителите на красивото. Но най-важна е вярата му, че самураят ще пази стремежа му да бъде мъж на честта, на достойнството, на мъжката дума и на вярното приятелство. Такъв, какъвто е бил винаги в живота си и както иска да възпита децата си.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *