Присъствено, при строги противоепидемични мерки започва новата учебна година във ВТУ

0

Държавният прием в университета е изпълнен на 99,99 %

Присъствено, но при спазване на строги противоепидемични мерки, на 28 септември започва новата новата академична година във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Всяка сутрин се извършва професионална дезинфекция на всички корпуси на ВТУ и това ще е така, докато продължават занятията в извънредната ситуация. Освен това в 20 от големите лекционни зали има стерилизатори, които позволяват да има по-голямо присъствие от 50 %. Това съобщи ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, който заедно с ректорското ръководство даде онлайн пресконференция за старта на учебната година.

Проф. Бонджолов призова студентите да се редуват при посещенията на лекциите, за да не се препълват аудиториите, и посочи, че всички лекции и материали ще бъдат качвани от преподавателите в електронните им профили.

ВТУ е в готовност по всяко време да бъдат променени графиците за присъствено или онлайн обучение, в зависимост от динамичната ситуация с коронавирусната епидемия

От всички нас зависи колко ще продължи нормалността – от спазването на мерките, от стремежа да пазим себе си и другите, подчерта ректорът. Той увери, че в момента в университета няма нито един преподавател или служител, болен от ковид Студентите, които нямат лични лекари във Велико Търново, могат да посетят пунктовете за ваксинация, обявени от РЗИ, които ще бъдат актуализирани и на сайта на университета. Проф. Бонджолов увери, че в никакъв случай няма да бъде ограничаван достъпът на неваксинирани студенти до ВТУ, но отново призова всички да бъдат отговорни към своето здраве и към това на колегите си.

Приемът по държавна поръчка на ВТУ е усвоен на 99,99 %, съобщи заместник-ректорът по учебната част доц. Димитър Симеонов.  Очакваме още няколко бройки, за да достигнем до сто процента изпълнен прием, посочи той. Въпреки трудностите от вълните на пандемията, успяхме да запазим и надградим традицията за успешен прием, като проведохме четири отделни сесии на трите общо университетски и няколко десетки общо факултетски изпити, проведени в онлайн среда, на които се явиха повече от 2600 кандидат студенти. Това подобри качеството на подбора на приетите за обучение студенти, каза още доц. Симеонов.

След първото и второ класиране, записаните студенти магистри са 1503, от които традиционно преобладаваща е задочната форма на обучение. Третият прием продължава до края на седмицата. След старта на кампанията „Рано рани. Стани магистър“ на 22 март съвпадна, още през август са били напълно усвоени капацитетите при специалностите „Педагогика“, „Психология“ и др. Сериозен ръст при магистърските програми има в направлението „Педагогика на обучението по…“

За пръв път във ВТУ кандидатите по държавна поръчка за докторанти са повече от обявените места, съобщи заместник-ректорът проф. Милко Палангурски. 114 са кандидатите за докторанти при 89 места и това показва концентрацията на качеството при подбора, подчерта проф. Палангурски.

Отлични са тенденциите и при проекта „Студентски практики“, заяви зам.-ректорът проф. Вихрен Бузов. След една година работа по проекта 62 процента от отпуснатите места са изпълнени.  15 на сто от студентите на ВТУ вече са преминали през практики присъствено, в реална работна среда, в над 200 обучаващи организации. 1300 са местата за стажове в педагогическите организации, до сега работа вече са започнали 800 студенти.

Всички те получават 600 лева стипендия, с която напълно си покриват таксите, допълни проф. Бузов.

На 27 септември от 11 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий ще бъде открита новата академична учебна година във ВТУ. Ректорът призова със съжаление студентите да не идват на тържеството, тъй като заповедта на здравния министър позволява събирането на открито на не повече от 60 човека. Надявам се скоро да имаме възможност да се съберем всички заедно и дано това стане на студентския празник, каза още проф. Бонджолов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *