октомври 21, 2021

 Велико Търново България празнува 113 години от Независимостта (ОБЗОР)

Велико Търново е национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица. Почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития по традиция започна още рано сутринта в църквата „Свети Четиридесет мъченици“, в която великотърновският митрополит Григорий отслужи Света литургия. Службата уважиха кметът Даниел Панов, представители на институции, граждани и гости на града, а след нея бяха положени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта.

 

В двора на вековния храм и на Двореца на Царевец актьори пресъздадоха прокламацията на Независимостта от цар Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов. Празнично слово произнесе кметът на старопрестолния град Даниел Панов.

„Ние сме граждани на България, Европа и света. Ние сме свободолюбив и мирен народ. Денят на българската Независимост е нашият пример за българско национално единство. Горд съм, че имам привилегията да кажа тези думи точно днес – от величествената крепост Царевец. Тези думи са за всички сънародници в страната и чужбина, за всички великотърновци – жители на Историческата и духовна столица на България“, каза Даниел Панов. Той припомни, че на 22 септември 1908 година е написана нова и величествена страница в хилядолетната българска история. Предците ни казват на целия свят, че не ще позволят повече никой чужд да определя бъдещето пред България.

„Всеки дава своя принос за Независимостта! Всеки участва – царят, министърът, генералът, дори ученикът. Затова камбаните в Търново звънят празнично, а вълнението се усеща дори в най-малките улички на славната столица на династията Асеневци.

Независимостта официално легитимира Свободата, за която поколения българи жертваха живота си. Легитимира и Съединението, изстрадано и защитено на военния фронт. Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението“, подчерта Панов.

Цитирайки Патриарха на българската литература – безсмъртния Иван Вазов, кметът на Велико Търново бе категоричен, че Независимостта винаги ще е неизчерпаем извор на национална гордост и чест, въпреки годините, които нижат една след друга.

„113 години след 22 септември 1908 година ежедневието все по-силно контрастира със заветите на предците ни, които славим и почитаме и днес. Тези завети, тези уроци от историята, все така силно стоят пред нас. Стига политическо и обществено противоборство. Нека се обърнем към онези непреходни ценности, в духа на които израства народът ни през вековете. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство. Това е ключът към свободата, онази безценна свобода – в душите ни. Нима това не е пътят към единството ни и независимостта ни като народ? Единство, така нужно днес! Нека бъдем достойни спрямо героите, пред чиято памет се прекланяме и спрямо идните поколения, чието бъдеще сме призвани да градим“, завърши Панов.

Официално слово произнесе и президентът на Република България Румен Радев, който бе гост на официалните ритуали, свързани със 113-годишнината от Независимостта.

Празникът продължи с дефиле на военните оркестри от площада пред Царевец до паметника „Майка България“, където бе отдадена почит към българските герои, посветили живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта и борбите за национално обединение. Много овации събра и ученическата гвардейска рота към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Кулминация на програмата за Независимостта е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *