Младежи, общински съветници и симпатизанти на ГЕРБ почетоха Независимостта във Велико Търново  

0

Велико Търново бе национален център на честванията за 113 години от обявяването на Независимостта на България – бележито събитие, случило се на 22 септември 1908 година именно в Старата столица. Кметът на Старата столица и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов, младежи от МГЕРБ, общински съветници и симпатизанти на най-голямата политическа сила в център-дясно се включиха в проявите, посветени на бележитото събитие и почетоха паметта на предците ни, градили държавността след Освобождението.

 

Сред уважилите честванията бяха председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, Деян Хаджийски – председател на групата на ГЕРБ в местния парламент, общинският координатор Евгени Стоев. Заедно с великотърновци в черквата бяха също Димитър Николов – народен представител от ПГ на ГЕРБ/СДС в 45-о и 46-о Народни събрания, общинските съветници д-р Валентин Точков, Георги Недев, Христо Стоев и Йорданка Стефанова, както и представителят на Старата столица в Националния изпълнителен съвет на МГЕРБ Георги Тодоров.

Празничната програма започна със Света литургия в църквата „Свети Четиридесет мъченици“, съградена от цар Иван Асен II. Актьори пресъздадоха обявяването на Независимостта с манифеста на цар Фердинанд, а цветя бяха положени на гроба на цар Калоян.

След църквата „Свети Четиридесет мъченици“ събитията се пренесоха на крепостта Царевец, където официално слово произнесе кметът Даниел Панов. Той посочи, че Независимостта е пример за истинско национално обединение, а цар, правителство и народ са единни. Независимостта официално легитимира Свободата, за която поколения българи жертваха живота си. Легитимира и Съединението, изстрадано и защитено на военния фронт. Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението, каза Даниел Панов. Той бе категоричен, че 113 години след знаковото събитие уроците от историята и заветите на предците ни все така силно стоят пред обществото. „Стига политическо и обществено противоборство.

 

Нека се обърнем към онези непреходни ценности, в духа на които израства народът ни през вековете. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство. Това е ключът към свободата, онази безценна свобода – в душите ни. Нима това не е пътят към единството ни и независимостта ни като народ? Единство, така нужно днес. Нека бъдем достойни спрямо героите, пред чиято памет се прекланяме и спрямо идните поколения, чието бъдеще сме призвани да градим“, завърши Панов.

 

На Пирамидата на Независимостта венци и цветя бяха поднесени от името на евродепутатите от групата на ГЕРБ-ЕНП и от младежката структура. Почетена бе и паметта на българските герои на емблематичния паметник „Майка България“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *