Президентът Румен Радев: „Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново“

0

 

“Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.”

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 113 –та годишнина от обвяването на независимостта.

“И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост”, изтъкна държавният глава.

Той подчерта, че за българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг.

„Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България”, поздрави българите Румен Радев от крепостта Царевец.

Преди това там се проведе военен ритуал по издигането на националното знаме. По традиция беше прочетен и Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г. След поздравителните слова на кмета Даниел Панов, президента Румен Радев и Великотърновския митрополит Григорий бяха поднесени и венци на Пирамидата на Независимостта.

По-късно официалните лица, граждани и гости на града се отправиха на общоградски шествие и поднесоха цветя в знак на признателност на паметника „Майка България“.

Снимки: Биляна Милчева RegNews.NET

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *