От 8 до 10 октомври във Велико Търново ще се проведе десетото юбилейно издание на „София Филм Фест“ (ПРОГРАМА)

0

 

От 8 до 10 октомври, в Голямата зала на Община Велико Търново ще се проведе десетото юбилейно издание на „София Филм Фест“.

„София Филм Фест“ и Община Велико Търново остават верни на своята мисия да предлагат на жителите и гостите на старопрестолния град отбрани филми за киномани, посочват организаторите.

В рамките на 3 дена ще бъдат представени шест от най-интригуващите фестивални кинотворби за изминалата година.

Цената на билета за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв., а билетите за повече от 2 филма  са за  3 лева!

Програмата стартира в петък – 8 октомври в 18:00 часа с пълнометражния дебют на Павел Г. Веснаков „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“. Филмът се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. „Уроци по немски“ получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът.

Вторият филм в първата фестивална вечер – 8 октомври (петък), с начален час 20:00, е една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година – „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и бе един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. „Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

Вторият фестивален ден – събота, 9 октомври, започва в 18:00 часа с прожекция на любовната история „УНДИНЕ“. Премиерата на най-новия филм на германския режисьор Кристиян Пецолд бе на Берлинале 2020 и в него отново блести изящната Паула Беер и поразява хамелеонският талант на Франц Роговски. За своето изпълнение Беер получава „Сребърна мечка“ и награда ЕФА 2020 за най-добра актриса, а нейната героиня е историк, която работи като музеен гид в Берлин. „Кристиян Пецолд пресъздава мита за загадъчното водно създание като съвременна приказка в един изпълнен с разочарование свят. Неговата Ундине отказва да бъде безсилна и отхвърлена жена, открива отново любовта в лицето на Кристоф и го последва в подводния свят. Историята за една обречена любов е разказана прекрасно и без усилие,“ пишат специалистите от Берлинале, където филмът получава и наградата на ФИПРЕССИ.

Втората филмова творба за съботната вечер на 9 октомври, с начален час 20:00 е една изключителна екранизация на прочута литературна творба. „МАРТИН ИДЪН“ е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, по едноименната класика на Джек Лондон. Американският писател е на 33 години, когато създава своя роман, превърнал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 година.

В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

Световната премиера на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

Третият фестивален ден във Велико Търново е неделя, 10 октомври и стартира в 18:00 часа с ПРЕМИЕРНА за града прожекция на един от най-успешните български филми на последните години – „СЕСТРА“, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба – световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус – Германия. Миналата година „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия СФФ.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров ще представят своята творба във Велико Търново и ще бъдат на разположение, за да разговарят с публиката след края на прожекцията.

Финал на програмата ни за 2021 година поставяме с чаровния и предизвикателен филм „ТУВЕ“ на Зайда Бергрот – прожекцията започва в 20:00 часа на 10 октомври, неделя. Това е разказ за част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание – любовта й към театралната режисьорка Вивика Бандлер е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ СФФ е приготвил специални изненади за почитателите на мумините.

„София Филм Фест във Велико Търново” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, както и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Десетото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *