Знакови отводи от кандидат-депутатската листа на БСП, „динозавърът“ Стоян Витанов брани честа на търновските социалисти

0

 

Политическият „динозавър“ Стоян Витанов ще брани честта на убедените търновски социалисти на предстоящите и втори за годината извънредни парламентарни избори на 14 ноември, научи „Болярски новини“. Доайенът на социалистите е най-яркото име в кандидат-депутатската листа на БСП за старата столица, след като знакови негови колеги масово си направиха самоотводи. В листата няма да видим нито Весела Лечева, която ще хвърли енергия и сили в президентската кампания, нито Мариана Бояджиева, която обаче остава начело на предизборния щаб, нито общинския и областния председатели на БСП Михаил Михалев и Петко Тюфекчиев, нито общинската съветничка Валерия Дончева, които въпреки номинациите, отказаха да се кандидатират за депутати.

Все пак честта на столетницата ще защитава Стоян Витанов. Само че за разочарование на актива той ще попадне във втората половина на листата. Разбира се, Витанов, който вече беше народен представител в мандат 2005 – 2009 г., ще разчита на преференции, за да „дръпне“ по-напред местната структура на партията, която се раздира от противоречия, свързани с „про“ и „анти“ настоящия лидер Корнелия Нинова, но пък заявява твърда подкрепа за кандидат-президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, издигнати този път от Национален инициативен комитет.

Витанов е бивш зам.-кмет на Велико Търново по времето на покойния вече Драгни Драгнев, дългогодишен общински съветник, а когато беше депутат от БСП от областта, шеговито определяше сам себе си от „селската квота“, въпреки, че активно участваше в изработването на няколко поредни национални бюджета… По ирония на съдбата след края на депутатки си мандат през 2009 г. Витанов бе пратен чак на 11-то място в тогавашната листа на червените и като нищо отново може да се озове на същата позиция, тъй като в БСП освен гражданска квота, има такава и на коалиционните партньори. Която ще го предреди.

 Водач на листата отново ще е Явор Божанков, а втори най-вероятно ще е младият председател на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски. Трета се очаква да е Емилия Жилиева – шеф на червените в Лясковец, общински съветник и член на НС на БСП. След нея са предложени Мирослава Ганчева и … досегашният депутат в един от най-кратките парламенти Румен Павлов – Пантерата. Впрочем, бившият кмет на Стражица, който е с доста спорен партиен и личен имидж, тъй като преди години се беше ориентирал към ГЕРБ, а в момента търпи санкции от компетентните органи по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, също ще разчита на преференции. Именно те го пратиха в предишния парламент, въпреки че съвсем не бе на избираемо място…

Две дами с професорска титла най-вероятно ще бъдат след Пантерата. Това са Севдалина Димитрова от НВУ и Антоанета Анчева от ВТУ. Между тях и Румен Павлов обаче място ще намерят червеният лидер в Горна Оряховица Огнян Стоянов и търновската учителка Наталия Сотирова. Търси се позиция и за още един представител на гражданската квота в лицето на Петър Димитров от Елена…

До няколко дни листата на БСП ще бъде ясна. Ред в нея и последна дума ще сложи Националния съвет на партията, а всички тези имена са подадени от Областното ръководство след проведени общински партийни конференции.

До дни ще станат ясни и останалите листи от областта. В челните места ГЕРБ залагат отново на бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов и на издателя Димитър Николов.

От партията на Слави Трифонов едва ли ще сменят водача си проф. Андрей Чорбанов, а Демократична България отново ще излъчи за водач адв. Калоян Янков.

ДПС вероятно няма да смени младия си номер едно Мастън Мастънов, но пък все още водаческото място на „Продължаваме промяната“ не е на сто процента сигурно. Очаква се местното лице на актуалния политически проект да е арх. Йордан Терзийски, но източници на „Болярски новини“ твърдят, че това не е решено окончателно и са възможни обрати…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *