Първият в страната Кризисен център за борба с пожарите, бедствията и катастрофите навърши 5 години

0

На 11 октомври Кризисният център в с. Овча могила, община Свищов навърши 5 години от своето откриване. По този повод секретарят на община Свищов и директорът на дирекция „Управление при отбранително-мобилизационна подготовка“ Стефан Димитров посетиха Центъра, за да поднесат поздравителен адрес от името на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев и поздравят лично служителите.

В поздравителния адрес кметът на Свищов приветства ръководителя и служителите на първия в страната Кризисен център за успешно реализирания вече пета година проект, който бе създаден в името на общото благо и в интерес на жителите на Общината. В него се казва още: „Днес бих искал да Ви благодаря за неуморния труд, всеотдайност и жертвоготовност, с които изпълнявате ежедневно своя служебен дълг! Като служители в Кризисния център в с. Овча могила, на плещите Ви тежи огромна отговорност, която Вие стоически носите, защото трудностите на професията са непосилни да сломят хора като Вас – доблестни и добродетелни! Благодаря Ви за сътрудничеството през всичките 5 години, в които безпрекословно доказахте висок професионализъм, отдаденост в работата и най-вече човечност, достойни за пример!“.

За своята 5-годишна история Центърът доказа своята ефективност, като взе участие в редица съвместни занятия с РСПБЗН – Свищов и Доброволното формирование към Общината. В работата на терен служителите показаха изключителен професионализъм и тяхната адекватна и бърза реакция при кризи помогна за благоприятното решаване на десетки критични ситуации и случаи.

През 2017 година служителите в Кризисния център – Георги Иванов, Тихомир Веселинов и Милен Милев бяха наградени лично от вътрешния министър Валентин Радев с почетно отличие на МВР за доблест и заслуга 3 степен, заради проявената от тяхна страна храброст в конкретна ситуация, застрашаваща живота и здравето на хората, и за оказано съдействие и помощ на МВР. За доблестната им постъпка те бяха удостоени и с отличието на вестник „24 часа“ и БНТ „Достойните българи“.

През същата 2017 година Съветът на Европа отличи в конкурс за описание на добри практики в местното самоуправление иновативната за България практика: „Кризисен център към кметство Овча могила, община Свищов“. Престижното второ място, което Общината зае в конкурса, даде възможност да се сподели опитът на община Свищов и показа, че е пример за добра практика в сферата на социалните иновации и партньорства. Работата на Кризисният център в с. Овча могила води до повишаване на доверието и чувството за взаимност между местната власт, различните организации и жителите на общината.

За периода 2016 – 2021 година Кризисният център има реализирани по различни сигнали 224 излизания с пожарния автомобил и 246 излизания с линейка. Общият брой кризисни ситуации, на които е реагирано са 521, от които 51 в гасене на пожари съвместно с РСПБЗН – Свищов. Допълнително са призовани 145 доброволци.

 

Снимки: Архивни кадри от откриването и дейността на Кризисен център към кметство Овча могила, община Свищов

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *