октомври 17, 2021

Дъщерите на изявен краевед, учител и журналист дариха 100 тома с негови творби на библиотека

Дъщерите на почетния гражданин, краевед, учител и журналист Рачо Илиев дариха около 100 тома с негови творби на читалищната библиотека в Полски Тръмбеш. Милена и Христина Илиеви сами са подбрали материалите за дарението от архивите на баща си. Огромното дарение в библиотеката на народно читалище „ Отец Паисий”, бе направено от дъщерята Христина и нейната дъщеря Теодора, внучка на Рачо Илиев /на снимката/
Рачо Илиев е родом от Полски Тръмбеш. Той е автор на краеведска литература за своя роден край – „Полски Тръмбеш”(1979г.), „Бразди”(2002г.), „Сто години с духа на Паисий”(2005г.), „Всеотдайност”(2009г.), „Непобедените”(2010г.) и много други.
Дарените томове са с разнообразна тематика и включват учебници, художествена, историческа, географска литература, атласи, репродукции. Сред дарението са и архиви на училището в с. Тенча, днес част от Обединение, спомени от Кръстю Георгиев, тъст на краеведа, снимки и негови лични архиви за селото.
Рачо Илиев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Полски Тръмбеш” на 8 септември 2005 година по случай празника на града. Той е дългогодишен журналист на страниците на в. „Борба”, винаги е имал търсещ и неспокоен дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *