Интригуващи истории за страхове, катарзис, любов и разделение съдържа новият роман на Елена Чамуркова „Заговорът“

0

Снощи във Велико Търново беше премиерата на третата книга на талантливата писателка

Интригуващи истории за страхове, катарзис, любов и разделение съдържа новият роман на великотърновската писателка и журналистка Елена Чамуркова „Заговорът“. Третата й книга беше представена снощи в Народна библиотека „П.Р Славейков“  и обещава да бъде поредния бестселър на книжния пазар, след „Обществена поръчка“ и „Изнудвачът“.

Специални благодарности авторката изрази към всички, които уважиха представянето и към всички четящи хора. Най-голямото й признание беше към семейството й, което я подкрепя безпрекословно и я насърчава. Чамуркова подчерта, че за да се появи романът, голяма заслуга има  бизнесменът и предприемач Цветан Асенов Цветанов.

Клиничният и социален психолог и преподавател във ВТУ Иван Иванов също е един от главните „виновници“ за появата на книгата. За да звучи романът достоверно, авторката е използвала фрагменти от неговата интернет рубрика „Нито ден без уроци“, посветена на негативните последици от пандемията и начините за тяхното преодоляване.

Вдъхновение за Елена Чамуркова е бил и текст на нейната колежка Мила Милчева, публикуван в сайта „Болярски новини“ миналата година, озаглавен „Вирусът на разединението“. Тъжна, вярна и болезнено откровена диагноза на обществото ни, събрана в по-малко от сто реда, този текст ме впечатли много и затова в книгата си позволих да цитирам части от него, каза Чамуркова.

Тя благодари и на колежката си и приятелка Здравка Маслянкова, която за пореден път приема предизвикателството да представи нейна книга.

Издателство „Фабер“ и собственикът му Нейко Генчев отново ми гласуваха доверие, а всички знаем, че това е издателство, което не прави компромиси с художествената стойност на книгите, допълни писателката.

В „Заговорът“ Елена продължава да разказва истории за катарзис и промяна, за демоните в душите ни, в битието ни, истории за любов, за отчуждение, за предразсъдъци, за лицемерие и т.н. Темата за корупцията е любима тема на авторката и тя присъства и в този роман, както и търговията с влияние. Но тук я има и битката за една магистрала, за пандемията, не само причинена от коронавируса, но и пандемията на апатията, на бездушието, което ни е обзело, каза в представянето Здравка Маслянкова.

Динамичното повествувание е постигнато с  изграждането на пълнокръвните образи на основните герои – психолог, министър, кмет, журналист, чиито житейски обрати се преплитат по интригуващ начин.

Сюжетът е измислен от мен, но героите са събирателни образи, те са огледално отражение на обществото ни, посочи Чамуркова. Главният герой е интересен, драматичен типаж, който по свой начин търси безсмъртието, но като тип характер е безродник, въпреки че  е сбъднал американската мечта.

А какъв е заговорът в книгата? Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото заговорите всъщност са на различни лични и обществени нива,  и читателят сам може да избере кой срещу кого и за какво  прави заговор.

Авторката открехна и малка част от чертите на останалите си герои, които по думите й сами са я намерили, както и сюжетът.

Премиерата на романа прерасна в интересна дискусия за уроците, които научихме и не научихме от огромното зло, което ни сполетя през последните две години. Откровено и искрено авторката сподели своите мисли и отговори на въпросите на читателите.

Въпреки че е на книжния пазар от няколко дена, „Заговорът“ вече има своите читатели в Плевен, Варна, София и още много градове. Предстоят премиери на романа в цялата страна, като се очаква те да  затвърдят името на Елена Чамуркова като едно от талантливите пера на Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *