Мюзикълът „Службогонци“ с премиера в чест на 50-ия юбилей на Музикално-драматичния театър във В. Търново

0

 

 

 Мюзикълът „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Премиерата на обичаното заглавие е на 20 октомври от 19 часа в голяма зала. Спектакълът е посветен на две знакови годишнини, които МДТ ще отбележи през 2022 г. – 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. „Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града.

В мюзикъла, създаден по едноименната комедия на Иван Вазов и либрето на Банчо Банов, сега участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Режисьор е Гълъб Бочуков, който е автор и на сценичната версия на спектакъла. Диригент-постановчик на „Службогонци“ е Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Милена Байнова.

Тази година е юбилейна за „Службогонци“, защото се навършват 50 години от създаването на мюзикъла, припомни директорът на театъра Васил Вълчев. Той подчерта, че заглавието е сред най-добрите национални жанрови образци, което съчетава неувяхващо актуален сюжет с музикална драматургия, основана на ярък мелодизъм и тематични контрасти, водещи до динамични обрати. Истинска галерия от типове характери и обществени нрави от началото на ХХ век, „Службогонци” и днес ни представя самоироничен поглед към някои специфични изкривявания на ценностната система и нравите на обществото. Наивни или комични, хитри или агресивни в опитите си да стигнат до бленуваната служба, героите в спектакъла предизвикват различни оценки и смях, но и противоречиви усещания с горчив привкус заради обезцененото човешко достойнство.

Мюзикълът е своеобразен фойерверк от запомнящи се мелодии, колоритни тембри, характерни танци, зрелищни ситуации, които увличат с патоса, жизнеността и динамиката си. Валсове, танга, фокстроти наред с неравноделните български ритми са само малка част от едно ярко сатирично представление с гротескови нюанси, будещо смях и размисъл.

„Вазов сякаш е знаел, че това ще бъде най-поставената му комедия. Познавайки добре „величието“ и „падението“ на своя народ, с болезнено откровение, но и с бащинска любов, той умело изгражда характерите на своите персонажи. Поставя ги в комично-драматични, а много често и в абсурдни ситуации. Смешни и тъжни, хитри и нагли, той умело ги „мотивира“ в своите стремежи и желания, приближава ги към всяка една действителност“, споделя режисьорът Гълъб Бочуков. Той е категоричен, че великотърновският театър, отдавайки дължимото към театралните традиции, притежава силите и възможностите да представи това произведение в целия му блясък и дълбочина.

Премиерният спектакъл на мюзикъла „Службогонци“ е на 20 октомври от 19 часа в голяма зала на театъра. Билети вече се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *