октомври 17, 2021

Отпразнуваха с рибен курбан празника на църквата „Света Параскева” в Обединение

Въпреки лошото време близо 50 души уважиха храмовия празник на църквата „ Света Параскева” в Обединение. За Петковден в храма в махала Мекиш бе раздаден рибен курбан от пържен шаран, осветен от отец Георги от Павел. Празникът бе организиран от кмета на селото Христо Ганев, който с удоволствие сподели, че е щастлив,че много хора са уважили литургията.
Другата църква в Обединение се намира в махала Тенча и празнува на 8 ноември. Храмът „ Свети Архангел Михаил” обаче има нужда от спешна и сериозна реставрация. Кметът Христо Ганев вече е писал до Министерството на културата за проблема на вековния храм. От дирекцията за опазване на културното наследство са върнали отговор с искане на съответните документи и досието на обекта. Чака се оценка от специалисти, за да бъде задействан проект за реставрация. След репортаж по БНТ местни фирми са ремонтирали купола на храма.
Двете църкви в селото са от 19 век. Църквата в Мекиш е по-голяма с два купола и красива и масивна архитектура. Църквата е именувана „Света Параскева“, отново построена на мястото на старата църква през 1909 г. и осветена от търновския митрополит Антим. Преди години тя беше реставрирана по европроект с градина, място за отдих и нова чешма. Сега в селото се надяват държавата да помогне и на „ Свети Арханел Михаил”, където служи местният свещеник отец Ангел, който неизменно и с отдаденост се грижи за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *