Мустафа Карадайъ от Плевен: „Политическите лицемери рисуват фалшив образ на ДПС“

0

 

 

Ние сме едни и същи и в Брюксел, и в София, и в Плевен, и в Буковлък. С душа и сърце работим за просперитета на нашата Родина България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент на България, на предизборна среща в Плевен. И се възмути, че въпреки това в България се намират партии и хора, които умишлено рисуват фалшив образ на ДПС и лепят етикети на Движението.

Правят го, защото имат двойствено и лицемерно поведение – едно в Брюксел, друго в България. В Брюксел приемат едни регламенти, в България гласуват обратни на тях закони, заяви Мустафа Карадайъ на срещата. Тя се състоя при спазване на всички противоепидемични мерки. В нея участваха Искра Михайлова, кандидат на ДПС за вицепрезидент, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ, Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и Марио Рангелов, водач на листата на ДПС в Плевен.

Нашата кампания тръгна от Брюксел. Защото на нас Европа не ни е нито началник, нито мащеха. Ние сме част от Европа, подчерта Мустафа Карадайъ. И припомни, че стартирайки кампанията си от Хага и Брюксел той проведе редица срещи с европейските комисари, европейските депутати, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, със седмината либерални премиери, с партийните лидери на либералните партии на Балканите.

Тази подкрепа на Брюксел е признание за моженето на ДПС, което Движението показва вече 30 години, каза кандидатът за президент.

Брюксел не търси поводи за различия, омраза, разделение и червени линии. Брюксел търси знаещите, можещите и идейните хора, които ще задават цел, посока и приоритети, подчерта Мустафа Карадайъ. И изтъкна, че в момента президентът на АЛДЕ е Илхан Кючюк, на европейската либерална младеж – Антоанета Асенова, също от ДПС. Посочи, че за общата европейска селскостопанска политика отговаря Атидже Алиева-Вели. Проблемите, поставени й от България, вече са включени в новата рамка на европейската общоселскостопанска политика, съобщи Карадайъ. И допълни: „Още месец зам.-председателят на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент ще се казва Искра Михайлова, защото след това тя ще бъде вицепрезидент на България“.

Президентската институция не е лишена от съдържание. В Конституцията пише, че олицетворява единството на нацията. Но виждаме там хора, които търсят разделителни линии. Ние с г-жа Искра Михайлова олицетворяваме единството на нацията. През всички тези 30 години, в които сме заедно в политиката, основната ни ценност е философията на заедността. Тоест различните да бъдем заедно, всеки да отстоява своята идентичност. И ако е необходимо, да помогнем на различния в отстояването на неговата идентичност, но да бъдем заедно и заедно да градим общото ни бъдеше в нашата Родина България“, подчерта Карадайъ. И посочи, че президентската институция е полето, на което различните политически партии трябва да намерят съгласие за националните цели. А не президентът да застава в политическия окоп и да води политически битки.

Президентът и вицепрезидентът трябва да са гарант за спазване на Конституцията и законите в страната и във всичките си действията да се ръководят от интересите на народа и на държавата. Обаче виждаме едни президенти, на които не им пука да нарушават и конституцията и законите и да търсят разделителни линии, възмути се Мустафа Карадайъ.

Президентът и вицепрезидентът трябва да предлагат национални обединителни каузи. И аз заставам пред вас, за да предложа такава кауза – да достигнем в най-скоро време средноевропейските стандарти на живот, каза Мустафа Карадайъ. Той бе категоричен, че това може да се случи, ако започне изпълнението на програмата на ДПС за ускорен икономически растеж.

Убеден съм, че всички български граждани, които имат уши да чуят и разум да мислят, ще изберат на 14 ноември № 17, призова Мустафа Карадайъ.

Вицепрезидентът трябва да отстоява каузи, каза Искра Михайлова. И представи две свои големи национални каузи.

Една е да представим богатото ни културно наследство пред целия свят. Нека всяка наша историческа ценност и гордост, това което съхраняваме в музеи и библиотеки, паметниците на културата във всеки град, да станат достъпни за всеки европеец, за целия свят. Нека направим така, че да се гордеем, но и да печелим, както правят навсякъде в проспериращите страни. Другата инициатива е – български трикольор във всеки дом, във всяко училище, във всяка детска градина, във всяка обществена сграда. Защото това е знамето на нашата Родина.“, заяви Искра Михайлова.

„Очакват ни наистина съдбоносни избори. Това стана клише именно защото много хора не разбират и нямат усещане към историчността. Така, както нямат усещане към идентичността, към националността, към общността, към заедността. Оттам идват всичките ни проблеми като нация и като държава. Когато разберем, че разнообразието е богатство, че отстояването на идентичността е вид патриотизъм, когато разберем, че в Европа сме желани и харесвани разнообразни, такива, каквито сме, всеки, борещ се за собствената си идентичност и внасящ я в общото, тогава ще започнем да просперираме като държава.“, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

ДПС-Плевен осъди репресията на Рашков, заяви водачът на листата на Движението Марио Рангелов. И разказа как на изборите в село Буковлък в дома на местния председател, който има малки деца и възрастни родители, са влезли в 7 часа сутринта, за да го изведат като най-големия престъпник, без да му кажат какви са правата му и защо го задържат.

„Накрая се оказва, че е извикан да подпише протокол да не участва на изборите. Та той ни е местен председател и това му е работата. Задържаха още 20 наши активисти. Но това ни сплоти. ДПС нае адвокат, който заведе искове. И само преди 3 дни след решение на плевенския съд тези заповеди бяха обявени за незаконни. ДПС осъди репресията на Рашков“, каза Марио Рангелов.

Това което Марио разказа още утре ще бъде предадено в Страсбург от мен и Искра Михайлова, зам.-председател на третата по големина група в ЕП „Обнови Европа“, обеща президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. Той съобщи, че европейски наблюдатели от Франция, Германия, Холандия и други страни членки на ЕС, ще следят изборите за президент и парламент у нас на 14 ноември.

Цялата тази информация ще бъде сложена на масата на министрите на правосъдието от ЕС, категоричен бе Кючюк.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *