Подпалвач на хранителен магазин остави без хляб половината жители на Павел

0
Половината жители на Павел ще трябва да ходят 2 километра до центъра на селото, за да си купуват хляб и други основни хранителни продукти след умишлен палеж на хранителния магазин в района. Това са около 200 души, сред които много възрастни и неподвижни, които живеят сами, съобщава фейсбук страницата на Община Полски Тръмбеш.
„ …Потресена съм, това е кошмар за селото и не знам как ще се справим, защото идва зима. Аз досега купувах лекарства на много жители, а сега ще трябва да поема и трудната задача да нося хляб на тези, които не могат да стигнат до площада от тази част на селото“, заяви кметът на Павел Ирена Трендафилова.
Палежът на хранителния магазин на Любов Тодорова бе извършен на 14 октомври преди полунощ. Изгоряло е всичко, а собственичката оценява щетите за над 10 000 лева. Подпалвачът е от същото село и часове след злодеянието сам се е предал на полицията във Велико Търново и признал какво е сторил. 40-годишният Пламен З. разказал на полицаите, че подпалил магазина, защото преди време майката му била продавачка при рускинята Любов и била изгонена. Младият мъж не е задържан и срещу него все още няма повдигнато обвинение, въпреки самопризнанията му. Мотивацията му обаче е абсурдна за Любов Тодорова, защото историята с майка му се е случила преди около 15 г. Тя действително работила в един от магазините на Тодорова, но си тръгнала, а тя не е предприела никакви действия срещу нея след начета за 3000 лева.
„ …Никога не съм имала конфликти с Пламен, той пазаруваше от магазина ми в центъра. Дори в петък идва да си пазарува, но се държеше малко странно. Майка му сама искаше да напусне работа и си тръгна, но след ревизия установихме, че има липса на пари, но тя заяви тогава, че това е невъзможно. След това обаче никога не е ставало въпрос за тези пари и аз не съм търсила вина по никакъв начин. Дори после идваше да пазарува в опожарения магазин и си приказвахме. Сега за мен е необяснимо за какво става дума!, разказа Любов Тодорова на 18 октомври. Все още от нея не бяха взети обяснения от полицията, но този ден екип на пожарната в Полски Тръмбеш начело с началника гл.инсп. Илиян Илиев извърши повторен оглед на изпепеления магазин.
Подпалвачът е имал доста сериозна подготовка и е влязъл през покрива, а после е ползвал запалителна течност. Изгоряло е всичко, в магазина е имало спирт и други лесно запалими стоки, които допълнително са били катализатор за пожара. За да не може да се отключи вратата на магазина, той е сложил кибритени клечки в ключалката и се наложило огнеборците да разбиват вратата, за да гасят огнената стихия. Понеже пожарът е тръгнал от покрива, съседите не са чули и забелязали нищо, а помощ започва да се търси едва след като се е задействал СОТ. Сигнал в пожарната е получен в 23,30 часа. За щастие е спасена къщата в съседство и не са гръмнали газови бутилки.
Въпросният магазин от стотина квадрата е нова постройка към къща, която сем. Тодорови купува преди години. Покойният съпруг на Любов, която е от Тюмен, но идва с мъжа си в Павел през 1982г. и остава в България, е зидал магазина с двете си ръце, с мъка разказва тя. Помагали са комшиите, които сега също са готови да се включат в ремонта. Навремето са инвестирани 50 000 лева, но сега тези пари няма да стигнат за нищо, казват жителите на тази улица, които недоумяват постъпката на Пламен.
„ …Ами мен ме е страх, че може да посегне и на другия ми магазин или пък на мен! Децата ме съветват да продавам всичко и да отивам при тях. Не знам какво да правя, такова нещо не се е случвало в Павел”, обяви още Любов Тодорова.
65-годишният съсед Ангел Тодоров с възмущение разказа, че преди време продал къщата си на Пламен и че младият мъж никога не е имал противообществени прояви, но не разбира защо е запалил магазина.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *