При голям интерес беше открито Седмото биенале на църковните изкуства във Велико Търново

0

При голям интерес снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ беше открито Седмото международно биенале на църковните изкуства. Десетки присъстваха на началото на форума, който тази година представя изключително разнообразие от стилове  в този вид изкуства. Допуснати за участие в биеналето са общо 91 творци, от които 52-ма от България и 39 от Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Австрия, Русия и Украйна, със 173 произведения.

Щастливи сме, че форумът представя творби с висока художествена стойност на автори от няколко държави, подчерта кураторът на изложбата доц. д-р. Мариета Конова, ръководител на катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет във ВТУ.

Изложбата беше открита от декана на Православния богословски факултет доц. Евгений Николов, който заяви, че Международното биенале на църковните изкуства се е превърнало в едно от важните събития в културния календар на Община Велико Търново и на Великотърновския университет. На този форум си дават среща колеги, които работят във всички жанрове на това изкуство – иконопис, живопис, скулптура, дърворезба, миниатюра, графика и приложни изкуства. Тази година имаме дори проект за пощенска марка, допълни той .

Директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова поздрави художниците, които вчера отбелязаха своя празник и им пожела да бъдат вдъхновени и да развиват своята дарба, защото светът ни има нужда от красотата и провокацията на талантливите хора.

Тя отбеляза, че Биеналето е прекрасен пример за партньорство между ВТУ и Общината. Изключително добра колекция се представя тази година на форума и неговите организатори и участници заслужават адмирации, каза още Църова.

От няколко години изложението има конкурсен характер, а тази година творбите бяха оценявани от седемчленно жури, заяви председателят на оценяващата комисия проф. д-р Миглена Прашкова. Работата ни беше много затруднена. Една от причините е, че за съжаление, колегите от Сърбия не успяха да изпратят творбите си и те нямаше как да бъдат оценени, посочи тя. Журито е било затруднено и от факта, че всички творби са били с високи художествени качества. Номинирани за наградата са били 16 автора, от които са отличени шестима.

Наградата на ВТУ връчи заместник ректорът проф. д-р Димитър Димитров, неин носител е Ива Донкова. Творбите й ще останат собственост на висшето училище.

Нелина Църова даде наградата на Общината на великотърновската художничка Цвети Максимова.

Отличието на СБХ отиде при Десислава Гетова.

За пръв път тази година награда имаше и от Регионална библиотека „П.Р Славейков“, неин носител е ученичката от осми клас от Художествената гимназия в Сливен Марина Проданова, чиито творби ще красят детския отдел на библиотеката и ще бъде включен във фонда на отдел „Изкуство“, каза директорът на културната институция Калина Иванова. Призът получи директорът на училището.

Своите грамоти получиха и останалите десет номинирани автори. Сред тях са художници от Гърция, Румъния, Северна Македония и България.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *