Мустафа Карадайъ влезе в Двора на кирилицата и припомни заветите на хан Кубрат

0

 

Искра Михайлова с кауза – европейците да видят Плиска

Кандидатът за президент на ДПС посети уникален културно-исторически комплекс в първата българска столица „Плиска“.

Заедно със заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев и кандидатите за депутати от шуменската листа на Движението за права и свободи той влезе в Двора на кирилицата, където историята на България е разказана по интересен и модерен начин, а мястото е една от големите туристически атракции в Шуменския регион.

В Комплекса има уникална експозиция от двуметрови каменни букви от азбуката, в големия салон могат да бъдат видени восъчните фигури на тримата ученици на Светите братя Кирил и Методий, в „Залата на българската слава“ са фигурите на голяма част от могъщите владетели на първата българска държава.

Оттук, от първата българска столица – Плиска, искаме да обявим с г-жа Михайлова, че ще работим активно за съхранение и популяризиране на богатото културното наследство на България, заяви Мустафа Карадайъ.

Той добави, че в програмата за ускорено икономическо развитие на ДПС именно развитието на културното наследство партията е ресурсът за цялостен подем на нацията.

Ние често пропускаме да изпълняваме заветите на хан Кубрат. Девизът, изписан и на герба, и на сградата на Народното събрание: „Съединението прави силата“, не е клише.

Той обаче има смисъл само когато го изпълняваме. Затова, когато ние в ДПС говорим за тези завети, имаме предвид именно това – да бъдат реализирани, каза Карадайъ.

Мястото е уникално, то е олицетворение на философията на заедността, добави председателят на ДПС.

Вярвам, че президентската институция в България може да бъде изпълнена със съдържание. Може да даде каузи на българския народ, необходими за изграждането на държавността. Това каза във видеообръщение от Страсбург на предизборна среща в Шумен кандидатът на ДПС за вицепрезидент Искра Михайлова. Тя бе преизбрана за заместник-председател на групата на либералите в Европа „Обнови Европа“, което е огромно признание за България и за ДПС.

Практиката в Европарламента е депутатите да заемат ръководни постове само за половин мандат, за да може да има по-голяма представителност на държавите. Но Михайлова не само бе преизбрана, тя получи най-много гласове. В предишния Европарламент по същия начин Искра Михайлова изкара пълен мандат като председател на най-голямата комисия – по регионално развитие.

Гордея се с преизбирането си като зам.-председател на „Обнови Европа“, това е признание за ДПС и за България, каза Михайлова на депесарите.

Кандидатът за вицепрезидент представи две от каузите, за които ще работи, ако бъде избрана.

Българското културно наследство да бъде достъпно за цяла Европа и целия свят е една от големите цели на Михайлова. Всеки един европеец да чувства за свое задължение да посети Плиска и Преслав, да се поклони пред руините една държавност, която е от първите в модерна Европа, да разбере културата на българина, да разбере откъде идва съвременна Европа, разглеждайки Мадарския конник, каза Искра Михайлова.

И допълни: „Да крачи през Шуменската крепост и да се възхищава от паметника на основателите на България, да разбере историята на България и да оцени огромното съкровище, което се крие в българските музеи, архиви, библиотеки.“.

Но заедно с това модерният европеец трябва да прекрачи прага на Томбул джамия. Ще го посрещнем, нали? За да види красотата, силата, огромната амбиция и преплитането на културите в един от най-големите паметници на ислямската религия на територията на Балканския полуостров. Нека направим така, че българското културно наследство бъде позната част от европейското културно наследство, допринасяща за бъдещето на обединена Европа, каза още Искра Михайлова.

Кандидатът за вицепрезидент представи и каузата си над всеки дом в България, над всяка детска градина, над всяко училище, читалище, над всяка обществена сграда, над всяка сграда да се вее българският трибагреник.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *