Ротари клуб – В. Търново: Имунизацията спаси 2,5 милиарда деца по света от коварното заболяване детски паралич

0

Световният ден на борбата с полиомиелита се отбелязва с изложба в центъра на старата столица

Ротари клуб –  Велико Търново, отбеляза Световния ден на борбата с полиомиелита, като откри изложба в центъра на старата столица.
„Ротари е в челните редици на глобалните организации, приели като своя мисия изкореняването на коварната болест.  У нас по-известен като „детски паралич“, това е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в гръбначния мозък. Засегнатите мускули не функционират и крайниците стават слаби и парализирани. Един от 200 инфектирани развива необратима парализа на мускулите на краката. Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишна възраст. Въпреки, че няма лечение, има безопасна и ефективна ваксина – тази, която Ротари и нашите партньори използват, за да имунизират над 2,5 милиарда деца в 122 държави. Намалихме случаите с полиомиелит с 99,9 % по целия свят и няма да спрем, докато не прекратим болестта завинаги“, поясни президентът на РКВТ Венелин Иванов, който присъства на откриването на изложбата, заедно с членове на клуба и на ръководството му.


През 1988 г. Ротари Интернешънъл и Световната здравна организация стартират Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита. Има приблизително 350 000 случая на полиомиелит в 125 страни.
Таблата от изложбата проследяват борбата с болестта през годините и как се набират средства за мащабните инициативи. До 2009 г. общият принос на Ротари в усилията за ликвидиране на болестта е близо 800 милиона долара. През 2009 г. Фондация Бил и Мелинда Гейтс се включва в глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита. Към кампанията се присъединяват партньори като Световната здравна организация, Американския център за контрол и превенция, УНИЦЕФ, правителствени агенции и корпорации  и др. През 2012 г. полиомиелитът остава ендемичен само в 3 държави – Афганистан, Пакистан и Нигерия. На следващата година  Индия преминава 3 пълни години без нов случай на детски паралич, а СЗО сертифицира региона на Югоизточна Азия без полиомиелит. Случаите с полиомиелит намаляват с над 99 % от 1988 г. насам.
Миналата година Световната здравна организация сертифицира африканския регион без полиомиелит.


Целта на Ротари е всички деца по света да бъдат имунизирани против полиомиелит. Изкореняването  детския паралич би било едно от най-големите постижения в общественото здравеопазване, така след едрата шарка, полиомиелита ще стане едва втората елиминирана болест от света.
Имунизацията е най-добрата превенция срещу полиомиелит, категорични са от Ротари.
В България най-висока заболеваемост е регистрирана през 1947г. След въвеждане на масова имунизация през 1959 г. заболеваемостта рязко спада. Пропускането на редовните имунизации обрича децата на риск да развият редица ваксино-предотвратими инфекции, какъвто е и полиомиелитът.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *