Питат родители от областта дали да правят щадящи тестове на децата им, за да се върнат в училище

0

 

 

Училищните и здравните власти разпространиха анкета сред родители на ученици от Великотърновска област по повод онлайн обучението. Още в първия ден на една от най-коментираните мерки срещу пандемията от коронавирус – ротацията на учащите, властта обяви намерение да върне най-малките в клас до седмица, или десет дни, въпреки първоначалното намерение това да стане след поне две седмици. Очевидно нагласата за присъствие в клас важи и за по-големите ученици, след като родители на шестокласници получиха покана да отговорят дали са склонни децата им да бъдат проверявани за COVID-19 с т. нар. „щадящи тестове“. От учебните заведения масово изпращат анкета, която е анонимна и съдържа единствения въпрос „Желаете ли детето Ви да бъде тествано с щадящ тест за наличие/отсъствие на Ковид-19“.

Отговорите естествено съдържат три лаконични опции: „Да“, „Не“ и „Не мога да преценя“. На база резултатите ще бъде взето легитимно решение, но това едва ли ще стане по-рано от началото на следващата седмица.

Щадящите тестове за коронавирус се взимат от слюнка и не се налага взимане на секрет от носа. Целта е да се гарантира безопасна среда за обучение. Осигурени са средства за месец напред за безплатно тестване в училище. Преди около половин година родители от старата столица и областта отново попълваха анкети дали се правят тестове на децата им, за да се възобнови присъственото обучение. Тогава обаче пробите бяха инвазивни и преобладаващото мнение беше отрицателно.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *