От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. Глобите ще стигат до 50 000 лева

0

От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите няколко дни здравното министерство даде гратисен период, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове.

Сега контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират ако засекат липса на зелен сертификат. Глобите ще стигат до 50 000 лева.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите. Задължително условие е и проверяващите обектите да разполагат със зелен сертификат.

Отделно заведенията и обектите на закрито трябва да са създали организация за проверка. Хора от персонала с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без зелен сертификат.

Освен това от днес всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен PCR или антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от ТУК.

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол.

Сертификатите, издадени на база антигенен тест, ще важат само за България и няма да могат да се използват за пътуване в чужбина.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *