Д-р Стела Денчева: Антиковид мерките на МЗ са безвъзвратно закъснели! Допуснахме у нас да се слага знак за равенство между свобода и слободия

1

Политически формации трупат рейтинг с антиваксърско поведение. БЛС трябва да сложи край на подобни изяви от медици

 

Противоепидемичните мерки, въведени от правителството преди няколко дена са много, много закъснели. Не съм убедена, че зеленият сертификат ще насърчи хората да се ваксинират. Може това да се случи с една малка част от хората, които досега са се колебаели, но те едва ли ще са повече от 60-70 000 човека, което на фона на огромния брой неваксинирани няма да повлияе кой знае колко много на задълбочаващата се криза с ковид пандемията в България. За това е категорична д-р Стела Денчева, управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново. На 19 октомври  т. г. по повод Деня на българския лекар  д-р Денчева получи поредното признание за работата си. Тя беше отличена от РК на Българския лекарски съюз в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ .

Според д-р Денчева проблемът с ваксинациите е трябвало да бъде решен още в началото на лятото, след края на предишната ковид вълна, която затихна през юни. Не е разумно ваксинации да се правят в пика на вълната, убедена е тя. Основанието за твърдението й е възможността в условията на пикова вълна, при бързо разпространение на болестта, да се създадат условия за развитие на резистентни щамове, на мутации – индийски, британски и т.н. За това допринасят ваксинациите, които се правят в условията на пик. Не бих се изненадала да се сдобием и с български вариант. Затова мисля, че през лятото трябваше да се работи в посока ваксинация, посочва д-р Денчева.

Много пъти съм казвала, че позицията на България  в тази насока е сгрешена. Всички слагаме знак за равенство между свобода и слободия. Да, трябва да се зачитат човешки права, свободата на избора, но да не забравяме, че има нещо, което се нарича имунизационен календар и той е абсолютно задължителен. Ваксините, които са вписани в него, са задължителни не само в България, но и в целия свят. Благодарение именно на  ваксинации са изкоренени голяма част от заболяванията, които в миналото са били бич. И то по-сериозен бич от днешния ковид. По този начин светът се е спасил от едрата шарка.  Можем да направим паралел с това заболяване, защото в края на 18 век един от откривателите на ваксината започва да прави имунизации на деца и неговите действия са приети с насмешка, с протести, до момента, в който ваксинацията става задължителна в целия свят. И от 1972 година няма случай на едра шарка по света. Това е доказателство, че когато се стъпва на медицински доказателства, едно заболяване може да бъде победено. Така стоят и нещата с детския паралич, и с много други коварни болести, обяснява управителката на белодробната болница.

Тя е категорична, че здравните власти трябва да направят ваксинацията срещу ковид част от имунизационния календар. Може би не ни стигна смелост да го направим в България, но която страна го въведе, ще постигне най-доброто нещо, допълва д-р Денчева.

За мен съществува и друг голям проблем и това е, че ваксинационната кампания се политизира много сериозно. Немалка част от политическите формации трупат рейтинг с антиваксърско поведение. Звучи много грубо, рядко си позволявам да критикувам политици, но виждайки какво се случва в момента у нас, мисля, че нещата излизат извън контрол. Много колеги тръгнаха да стартират политическите си кариери с антиваксърски нагласи и това беше отразено широко от медиите. Убедена съм, че трябваше да се намеси нашата съсловна организация, която да забрани такива изяви. Не за друго, а защото антиваксърското поведение не почива на медицински доказателства. Два-три века медицината доказва, че имунизациите могат да изкоренят страшни заболявания. В момента нещата не са по-различни и не откриваме топлата вода. Реално погледнато, когато тръгнеш да говориш против тази основа на медицината, означава, че просто нямаш достатъчно компетенция.  И когато подобни становища се мултиплицират непрекъснато по медиите става така, че едно непрофесионално поведение служи за основа на негативна нагласа в обществото. Това не е нормално, казва още управителката на белодробната болница.

По думите й голям риск крие и фактът, че много хора, които сега бързат да се ваксинират, за да получат зелен сертификат, не преминават през клиничен преглед. Това  също може да доведе до появата на  нови щамове. Ако срещу тези, които се появиха наскоро, ваксините все още работят, няма гаранция, че новите мутанти няма да са по-резистентни. И в един момент това ще налее вода в мелницата на антиваксърството, посочва докторката.

Тя коментира и друг голям проблем, за който, по думите й, не се говори. Това е така наречената скрита заболеваемост Направила съм сигурно хиляда предложения и пред здравния министър, и пред главния здравен инспектор, да се забрани продажбата на антигенните тестове по аптеките. Те трябва да се правят само в структури, които да вкарват информацията в националната информационна система, категорична е д-р Денчева и обяснява своята позиция.

Сега всеки може да си купи тест, да види, че е положителен и да се скрие. Скривайки се от системата, тези хора не се карантинират, не се изолират, някои продължават да ходят на работа и заразяват страшно много други. Извинете, но ако вие бъдете заразени от някой безотговорен болен, каква вина имате за това?, пита докторката.

Тя е убедена, че здравните власти е трябвало да положат повече усилия за ограничаване на скритата заболеваемост и да се ограничи продажбата на тези тестове, а пациентите да разбират дали са болни или не, само от резултати на сертифицирана лаборатория.

Прави ми впечатление, че през последните два-три дена много пациенти с антигенни тестове търсят начини резултатите им да бъдат обявени, за да бъдат вкарани в системата и да са получат зеления сертификат. Може би  в тази посока последната заповед на МЗ ще даде някакъв положителен ефект, допълва д-р Денчева.

Тя не крие тревогата си от главоломно нарастващия брой на заболелите от ковид у нас и очаква с изваждането на бял свят и на скритите случаи, в следващите дни да сме свидетели на истински бум в броя на новозаразените. Ако сега всички, които си правят антигенни тестове, тръгнат да се обявяват, ще стигнем до 10-15 000 случаи на ден, прогнозира докторката. В същото време болничните заведения се задъхват. Белодробната болница има разкрити 21 легла за ковид болни, максимумът, който може да се направи, е да бъдат приети още двама-трима пациенти. В същото време болни чакат всеки ден да бъдат настанени, но за да се случи това, трябва да изпишем някой, посочва управителката на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“.

Белодробната болница успя да реши един много наболял проблем и това е липсата на кадри. В лечебното заведение вече работят още трима лекари, двамата от които съвсем млади.

За жалост, държавните власти не ни помогнаха. Когато ситуацията стана критична, писах до министъра на здравеопазването и го информирах, че колегите напускат и че в цялото лечебно заведение, освен управителя, на основен трудов договор остава само още един специалист, затова търся помощ на всички нива. Той ми отговори, че в прерогативите на управители е да си търсят кадри и да правят преструктуриране на отделните звена.  Когато в цялото лечебно заведение има един единствен лекар на основен трудов договор, за какво преструктуриране говорим?!

Справихме се, като увеличихме заплатите, но това ще се отрази на отчета ни за деветмесечието, защото доведе до сериозни финансови проблеми и големи разходи. Ще се формира загуба за дружеството, но в моите очи е по-добре да имаме една болница със загуба днес, която да е работеща, отколкото да ограничим финансите, да няма лекари и лечебното заведение да бъде закрито, категорична е д-р Денчева.

Тя благодари на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов за подкрепата и за това, че осигуриха настаняването на медиците в общински жилища. С Общината работим в отлична  колаборация и резултатите са видими, категорична е управителката на болницата.

Надеждата й е, че новите й колеги ще работят упорито, за да се  стабилизира болницата. Не се плашим от трудностите, защото когато станах управител, нещата бяха много по-драматични отколкото са днес, казва още д-р Стела Денчева.

 

About Post Author

1 thought on “Д-р Стела Денчева: Антиковид мерките на МЗ са безвъзвратно закъснели! Допуснахме у нас да се слага знак за равенство между свобода и слободия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *