STEM център изграждат в свищовско училище

0

Средно училище „Димитър Благоев“ – гр. Свищов е сред класираните училища за финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ в Голяма категория (до 300 000 лв.) – за училища с над 300 ученици.

STEM центърът вече е готов и обхваща три класни стаи в Корпус А с коридори и съществуваща зона за природолюбители „Зелена класна стая“ – фитнес, с приблизителна площ 200 квадратни метра. Изборът е основан на улеснен достъп и за деца със специални образователни потребности(СОП).

В трите секции има интерактивни дисплеи и дъски, 3D принтер, 3D скенер и интерактивна маса, даващи възможност за онагледяване на учебния материал. Предвидени са лабораторни станции, мобилни дигитални лабораторни комплекти, 3D модели и макети, магнитна дъска и комплекти по теми.

Центърът за изследвания позволява на учениците да изградят лабораторни умения, с помощта на които ще се научат да се справят с проблемите от реалния свят.

По този начин започвайки от 5 към 10 клас ще се придвижваме от дисциплинарна към трансдисциплинарна интеграция.

Водата, като понятие, започва да се изучава още в 5 клас в отделните модули по „Човекът и природата“. При разработването на STEM уроци ще се достигне до гъвкавост при трансфера на изучаването му от физична, химична и биологична гледна точка. Затова се разработиха нови учебни програми, които ще доведат до взаимно свързване на отделните модули.

Чрез „изцапването на ръцете“ децата ще запазят естественото си мислене и ще разберат природата, защото много от нещата около нас възрастния човек приема за даденост, но младия интерпретира по различен начин.

СТЕМ центърът вече работи, провеждат се часове по химия, биология и физика в него. Фитнесът също се ползва активно.

Предстои официално откриване.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *