ноември 27, 2022

Общината ще даде още 1 млн. лв. за кръговото на Летния театър и паркинга на Сержантското училище

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG

 

След сериозни дебати с 24 гласа „за“, трима  „против“ и  осем „въздържал  се“ мнозинството в Общинския съвет се съгласи кметството да осигури собствен финансов ресурс от над 1 млн. лв. по проект „Интегриран транспорт на Велико Търново. Идеята не бе подкрепена от групата на Демократична България, от БСП, без съветника Димитър Чолаков, който гласува „за“, както и от д-р Юлия Тонкова, Калина Широкова и Пламен Петров.

Така общината ще трябва да търси допълнителен ресурс за изграждането на кръговото кръстовище при Летния театър и паркинга на Сержантското училище.

Както вече информирахме, в началото на октомври двете фирми изпълнителки – „Планекс“ и „Мистрал 7“, поискаха допълнителни средства от администрацията за двата обекта, въпреки че сключените от тях договори са съответно за 405 000 лв. за паркинга и 350 000 лв. за кръстовището.

В защита на проекта се обяви администрацията и лично кмета на болярския град инж. Даниел Панов. По думите му това е принципно решение, което не означава непременно, че тези средства ще бъдат усвоени. Той припомни, че разчетите на обектите са правени на инженеринг от 2016 г., а от тогава до сега са настъпили промени в обстоятелствата. На въпрос на Димитър Чолаков от БСП, Мариела Цонева от Дирекция „Програми и проекти“ заяви, че ако парите не бъдат отпуснати на тези две фирми, общината ще загуби целия проект и всички дейности до тук за около 16 млн. лв. На това обаче опонира Красин Каракоцев от левицата, който заяви, че няма как това да се случи. При обяснение на отрицателен вот Стоян Витанов сподели опасения, че вероятно допълнителния милион се дава на двете фирми като компенсация за санкциите им по други проекти. Против решението се обявиха и от Демократична България. Според Елена Чамуркова казусът е класически пример как обществения интерес става заложник на частния.

В крайна сметка решението бе прието, а мотивите на двете фирми са завишаване цените на строителните материали, увеличението на минималната работна заплата, дългите съгласувателни процедури и т.н.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *