Учители и деца – съвременни будители, направиха препис на 523 страници от „Поучително евангелие“ на Софроний Врачански

0

Дариха оригинала на преписа на църквата на отец Зоран Мамучевски в Горна Оряховица

Ученици и учители от СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица направиха препис на „Поучително евангелие“ на Софроний Врачански. Инициатор на това е Силвана Ахмедова, ученичка от 12 „б“ клас. През лятото тя попада на статия, от която разбира, че през тази година се навършват 215 години от издаването на първата новобългарска книга „Неделник“ на Софроний Епископ Врачански. Решава да направи препис и получава подкрепата на директора на училището Криси Аврамова и библиотекарката Даниела Данкова.

Така започва всичко. 18 души – ученици и учители преписват 523 страници за по-малко от два месеца. Художник на буквите и илюстрациите е Ралица Бабакова, учител в СУ „Георги Измирлиев“. Подвързията е дело на Стефан Стоев, а корицата на книжното тяло – на Атанас Нямов. Копията на „Поучителното евангелие“ са направени със съдействието на Община Горна Оряховица.

Трябваше да направим нещо подобно, защото вече забравяме да пишем на ръка, заобиколени сме само от компютърни технологии. Направихме преписа именно, за да поощрим писането на ръка. Повод са също и 1135 години от началото на разпространението на славянската писменост в България от учениците на Св. св. Кирил и Методий, 1340 години от създаване на Българската държава, както и 282 години от рождението на Стойко Владиславов, както е светското име на Софроний Врачански, сподели Силвана Ахмедова на кратката церемония в навечерието на Деня на народните будители, на която директорът Криси Аврамова награди екипът преписал и илюстрирал Софронието. Нашето училище има традиция в правенето на преписи на исторически книги. През 2017 г. наши ученици преписаха „История славянобългарска“. Тази година поводът, който ни събира е още по-значим, поради големите усилия и работа, която свършиха нашите ученици и учители – преписа на Неделника, обърна се с благодарност към присъстващите директорът Криси Аврамова.

Гост на церемонията бе и заместник-кметът на Общината Григор Минков. Обръщам се с благодарност за идеята към това момиче от 12 клас. За мен тя е голям човек, който иска да запали у всички искрата, не само да пишем, но и да четем. Благодаря ти, Силвана за всичко това, което си успяла да направиш. Ти и екипът около теб сте съвременните – модерните будители и с вашия труд го доказвате. Може би всяко училище трябва да има тази книга, защото в нея има много актуални неща и историците ще потвърдят това. Вие учителите трябва да се гордеете с такива ученици. Надявам се, че ще има още подобни инициатива, за които ние сме отворени и ще помагаме с удоволствие, каза Григор Минков и поздрави всички присъстващи с предстоящия Ден на народните будители.

Оригиналът на преписа на Софроние бе подарен на предстоятеля на храм „Св. Три Светители“ отец Зоран Мамучевски. Едно от копията на изданието ще бъде подарено на Музея на образованието в Габрово, а другото ще остане за училището.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *