Великотърновският митрополит Григорий получи отличие от Министерството на отбраната по повод Деня  на будителите

0

Министърът на отбраната Георги Панайотов отличи днес, 1 ноември, по повод Деня на народните будители български институции и общественици, дейци на културата и изкуството.

„Денят на народните будители за мен е инвестиция в бъдещето, защото младите хора са бъдещите лидери на България. Те са хората, които ще вземат управленските решения за бъдещето на страната, за нашето добруване и нашия просперитет, за нашия мир и нашата свобода“, каза министър Георги Панайотов по време на тържествената церемония в Министерството на отбраната. Той подчерта, че Българската армия по време на най-новата българска история е била генератор и пазител на националните ценности. „Мисля, че сега, може би повече от всякога, България има нужда от хора като вас, от хора, които да показват пътя. Защото се опасявам, че в днешно време са се размили разграничителните линии между добро и лошо, между красиво и грозно, между истината и лъжата“, заяви министър Панайотов.

За принос към воинските добродетели и ценности, възпитаването у военнослужещите и подрастващите на любов към Отечеството, стремеж към изпълнение на дълга и по повод празника с почетен плакет на Министерството на отбраната и грамота бяха наградени Великотърновският митрополит Григорий, Свещеноиконом Серафим Янев – игумен на Кремиковския манастир, писателят и публицистът Калин Донков, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националното училище за танцово изкуство в София и Формация Студио Балкантон.

„Църковната история, гражданската история и историята на нашето воинство са амалгама, която нито режими, нито диктатури, нито каквито и да е прищевки на силните на деня са можели да разбият и разрушат. В това отношение доказваме, че имаме в създанието си една постоянна будителност, която особено се чувства в нашите въоръжени сили“, подчерта в словото си Великотърновският митрополит Григорий. Той пожела повече млади хора да влизат в редиците на Българската армия. Митрополит Григорий предаде благопожеланията на Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Светия синод. „Бъдете уверени, че всичко онова, що правите за доброто на отечеството е забелязано и подкрепено с нашите молитви“, подчерта Митрополит Григорий.

Всички отличени получиха плакет на Министерството на отбраната, разработен специално за Деня на народните будители. На него са изобразени кръстосани меч и перо. Те символизират светлото дело на всички народни будители, които с оръжие и перо, в миналото и в съвремието,  водят българите към просвета, към свобода, към култура, вдъхновение и творчески успехи. Наградените благодариха за полученото признание и подчертаха ролята на Българската армия като будител и  стожер на българските ценности.

По-късно днес на тържествена церемония министърът на отбраната Георги Панайотов награди с предметни награди и грамоти военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, Военна академия „Г .С. Раковски“, висшите военни училища и Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ по повод празника.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *