Великотърновският музей представя във виртуална изложба даренията за 2021 година

0

 

 

По повод Деня на народните будители по традиция Регионален исторически музей-Велико Търново представя, по традиция,  даренията получени през година. За първи път, заради пандемичната обстановка, изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“ е изцяло виртуална и може да се види на официалния сайт на институцията и в нашите канали в Yiu Tube и социалните мрежи.

35 дарители са предоставили през 2021 г. за музейните фондове над 150 вещи – снимки, документи, картини, археологически и етнографски материали и предмети, художествени предмети, книги за музейната библиотека и др.

Сред новите постъпления са маслен портрет на Джорджо Момчева, 18 стари фотографии и 24 документа, свързани с известния търновец и неговите наследници. Те са дарени от Радина Климентова Цачева, дъщеря на българския писател и драматург Климент Цачев (07.08.1925 – 19.03.1996) и на известната поетеса Станка Пенчева (09.08.1929 – 27.05.2014). След смъртта на Климент Цачев, Станка Пенчева се жени за Георги Георгиев Бурмов, който е внук на Стоян Бурмов и Теодора Момчева – дъщеря на Джорджо Момчев. По този начин, макар и непряка наследница, Радина Цачева успява да съхрани голяма част от наследството на Джорджо Момчев.

С образци от наградната система на община Велико Търново музеят продължава да обогатява фондовете си от периода на най-новата история.

Сред дарителите е Никола Николов, предоставил помощни материали за разкопките в античния град Никополис ад Иструм и фирма „Корали“ ООД от сръбския град Кралево, дарила пейки за църква „Св. 40 мъченици“.

Регионален исторически музей-Велко Търново благодари на
своите дарители, че са опазили във времето ценни материали и са избрали да ги предоставят на нашата институцията, за да продължим за ги съхраняваме и показваме на идните поколения!

В знак на признателност всички дарители ще получат специални свидетелства и карти за безплатни посещения за  обектите на Регионален исторически музей-Велико Търново за една година.

Пълен списък с даренията за 2021 г. ще бъде публикуван на сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново https://museumvt.com/bg/

Линк към видео изложба „Заедно да съхраним историческата памет“ 2021 https://youtu.be/VqJCzdn8XPI

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *